Zdravlje

Želite da smršate? Uvrstite badem u svoju ishranu i gledajte kako kilogrami odlaze

Jedna od najboljih namirnica za ubrzavanje metabolizma koju možete da jedete svakog dana i koja će poslužiti kao izvrsna zamena za ugljene hidrate, jeste badem. 

04.05.2019. - 08:45h
Bademi su bogati proteinima, dobrim mastima, vitaminima i mineralima
Bademi su bogati proteinima, dobrim mastima, vitaminima i mineralimafoto: Depositphotos/davizro

Gubitak težine, naročito ako ste stariji od 35 godina, zahteva pažljivo razmatranje vaše ishrane i najverovatnije izbacivanje određenih namirnica iz prehrane.

Izbacivanje šećera, sokova, gaziranih pića, procesuirane hrane i rafinisanih ugljenih hidrata poput čipsa i kolača prvi je mudar korak.

Mnogi ljudi posegnu za ugljenim hidratima kada žele nešto da gricnu, pretpostavljajući da će ih teža hrana lakše zadovoljiti i brže zasititi. Međutim, problem s rafinisanim ugljenim hidratima je u tome što su često puni šećera i upravo tu se krije onaj početni osećaj sitosti, koji za sat vremena ili dva, nestaje i počinje žudnja za dodatnim šećerom.

Jedna od najboljih namirnica za ubrzavanje metabolizma koju možete da jedete svakog dana i koja će poslužiti kao izvrsna zamena za ugljene hidrate, jeste badem.

Bademi su bogati proteinima, dobrim mastima, vitaminima i mineralima. I uprkos njihovoj maloj veličini, zapravo su mnogo više zasitni nego što mislite.

Jedna porcija badema, što je oko 23 badema ili 1/4 šoljice, sadrži 162 kalorije, 15 g nezasićenih masnoća (što je dobro za vaše srce), šest grama proteina, kalcijum, gvožđe, magnezijum i vitamin B-6.

Kontrolisanje porcija ključno je kada su u pitanju bademi kao rešenje za gubitak težine. Šaka badema na dan je sve što vam je potrebno kako biste dodali ključne nutrijente svojoj ishrani, a koji održavaju vaše zdravlje, podstiču metabolizam i olakšavaju rast i razvoj mišića tokom vežbe. Što više mišića imate - to ćete više masnoće sagoreti.

Ne postoji pogrešan način za dodavanje badema u svakodnevnu ishranu. Možete ih samo grickati, dodati u doručak poput zobenih pahuljica ili griza, u grčki jogurt zajedno s voćem, a idu sjajno i s piletinom.

Još jedna sjajna poslastica je maslac od badema koji takođe možete da dodate u doručak ili ga zajedno s voćem iskoristite za zdrav desert.

Evo kako možete da ga napravite kod kuće: 

Izvor: Žena.hr