Imela kao borac protiv raka

Hladno pripremljeni čaj od listova imele vekovima se koristi kao sredstvo protiv proširenih vena. Topla varijanta čaja, navodno, pomaže kod reumatizma, artritisa i gihta. Ali čini se da imela pomaže i kod raka.

.

I dok su bobice imele otrovne, listovi se od davnina koriste za pravljenje lekovitih čajeva. Primera radi, u šolju hladne vode stavlja se kašičica osušenog lista i ostavi se nekoliko sati. Ovaj čaj je odlično sredstvo protiv proširenih vena, dok se standardnim kuvanjem imelinog lišća dobija čaj protiv gihta, reumatizma i artritisa. Koristi se i za zdravlje srca.

U novom kliničkom istraživanju sprovedenom u Srbiji na 220 pacijenata, pokazalo se da ekstrakt imele udvostručuje vreme preživljavanja obolelih od raka gušterače. Pokazalo se to kod napredovalog raka koji je metastazirao.

Nemačka regulatorna agencija već je ranije odobrila inekcije ekstrakta imele kao palijativnu terapiju za maligne tumore, dakle terapiju za ublažavanje simptoma, ali ne i same bolesti.

Pacijenti uključeni u istraživanje primali su tri inekcije ekstrakta imele nedeljno od 0,01 mg do 10 mg nakon 22 doze. Preživljavanje se više nego udvostručilo, od 3,2 meseca kad nisu primili terapiju imelom na 6,6 meseci kad su primili ekstrakt imele. U grupi koja je primala ekstrakt imele uočeno je tek 16 slučajeva nuspojava (ali lekari tvrde da imela nije bila uzročnik), dok je u grupi koja nije primila imelu došlo do 53 neželjene nuspojave lečenja.

Imela se već neko vreme koristi u lečenju različitih vrsta raka. Ovo nije prvi put da se imela pokazala korisnom protiv raka tokom nekog kliničkog istraživanja. Pozitivne rezultate naučnici su uočili i kod lečenja grudi, materice, debelog creva, jajnika, želuca, pluća kao i melanoma.

Najbolje rezultate do sad su imali švajcarski naučnici koji su ekstrakt imele dobili od one koja se uzgajala na kori hrasta – ovo se pokazalo kao najbolja kombinacija aktivnih fitohemikalija.