Zbog ove greške su mnogi posle smutija gladni! One koji je ne prave, smuti i do pola dana može da drži sitim...
Iako se čini veoma laka, izrada smutija ima jednu ali veoma bitnu činjenicu koje se mnogi ne drži...
Kada se naprave pravilno, ovi zdravi napici mogu da budu jednostavan i prikladan način za pakovanje mnogo hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smutija je voće, a znamo da je ono puno vitamina. Ipak, ukoliko stavite previše voća, možete da dostignete visok nivo šećera. Nemojte da pravite smutije ako nisu bogati vlaknima i ograničite količinu voća na samo jednu šoljicu. To znači da ako mešate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šoljice šumskog voća.
Uzimanje previše voća i nedovoljno povrća sa zaslađenim mlekom ili voćnim sokom neke sz od uobičajenih grešaka koje ljudi prave prilikom izrade smutija kod kuće.
Nutricionisti savetuju da u ovaj zdravi napitak stavljate maksimalno jednu šoljicu voća i mnogo povrća. Voće i povrće takođe pružaju mnoge korisne hranjive materije poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti. Povrće koje preporučuju su spanać i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane jer daju lepu, gustu teksturu smutiju, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.
Ako stavljate grčki jogurt, preporučuje se maksimalno pola šoljice. Grčki jogurt prepun je proteina, probiotika i drugih hranjivih sastojaka.
Kada je reč o tečnoj bazi, savetuju da izbegavate upotrebu slatkog. Koristite obično mleko, kokosovu vodu ili bademovo mleko..
Izvor: Wall.hr