Zbog ove greške su mnogi posle smutija gladni! One koji je ne prave, smuti i do pola dana može da drži sitim...

Iako se čini veoma laka, izrada smutija ima jednu ali veoma bitnu činjenicu koje se mnogi ne drži...

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Kada se naprave pravilno, ovi zdravi napici mogu da budu jednostavan i prikladan način za pakovanje mnogo hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smutija je voće, a znamo da je ono puno vitamina. Ipak, ukoliko stavite previše voća, možete da dostignete visok nivo šećera. Nemojte da pravite smutije ako nisu bogati vlaknima i ograničite količinu voća na samo jednu šoljicu. To znači da ako mešate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šoljice šumskog voća.

Uzimanje previše voća i nedovoljno povrća sa zaslađenim mlekom ili voćnim sokom neke sz od uobičajenih grešaka koje ljudi prave prilikom izrade smutija kod kuće.

Nutricionisti savetuju da u ovaj zdravi napitak stavljate maksimalno jednu šoljicu voća i mnogo povrća. Voće i povrće takođe pružaju mnoge korisne hranjive materije poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti. Povrće koje preporučuju su spanać i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane jer daju lepu, gustu teksturu smutiju, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.

Ako stavljate grčki jogurt, preporučuje se maksimalno pola šoljice. Grčki jogurt prepun je proteina, probiotika i drugih hranjivih sastojaka.

Kada je reč o tečnoj bazi, savetuju da izbegavate upotrebu slatkog. Koristite obično mleko, kokosovu vodu ili bademovo mleko..

Izvor: Wall.hr