Zdravlje

Od mršavljenja do konačne pobede nad podočnjacima: Šta će se dogoditi ako počnete da pijete tri litra vode na dan?

Tri litra. Otprilike 16 čaša. Zvuči mnogo, ali s obzirom na to da je naše telo sastavljeno od 60 odsto vode, ima smisla da nam je potrebno dosta vode kako bi nam organizam funkcionisao najbolje što može.

04.04.2019. - 14:00h
Šta će se dogoditi ako počnete da pijete tri litra vode na dan?
Šta će se dogoditi ako počnete da pijete tri litra vode na dan?foto: Depositphotos

Ovih sedam stvari mogle bi da se dogode ako počnete da pijete tri litra vode svakog dana. 

Možda ćete se osećati naduto ... ali samo u početku

Ako odjednom povećate unos vode, možda ćete se prvih nekoliko dana osećati neprijatno - naročito u području stomaka. Ne brinite, to će ubrzo prestati, ali do tada pijuckajte vodu polako i po malo tokom celog dana, umesto da odjednom ispijate velike količine vode. To će pomoći da se smanji osećaj nadutosti.

Moraćete češće da mokrite

Jednom kad vaše telo počne da se oslobađa viška vode, počećete da izbacujete sav višak natrijuma iz svog organizma. Takođe, imaćete i redovniju stolicu, jer sada vaše telo lakše razgrađuje hranu. I poslednji bonus? Česte pauze u toaletu osiguravaju da se tokom dana više krećete. Čak se i ove male stvari broje.

Možda ćete jesti manje

Postoji razlog zašto nutricionisti predlažu da pre obroka popijemo čašu vode. Osećaćete se sitije, što vas sprečava da konzumirate previše suvišnih kalorija.

Treninzi će biti efikasniji

Voda pomaže u prenosu kiseonika i glukoze kroz vaše telo, pa ćete imati više energije tokom vežbanja. Osim toga, voda deluje kao lubrikant za vaše zglobove i mišiće. Pobrinite se da vodu pijete često dva sata pre treninga, svakih 20 minuta tokom i neposredno nakon vežbanja, kako bi vam telo bilo pravilno hidrirano.

Mogli bi da smršate 

Razmislite malo o tome: mokrenjem se rešavate nadutosti, redovno uklanjate štetne stvari iz organizma, manje jedete i bolje vežbate. Iako nećete smršati od samog čina ispijanja vode, pozitivne nuspojave ove navike zaista mogu dovesti do gubitka kilograma.

Konačno ćete se rešiti podočnjaka

Tamne "vrećice" ispod očiju obično su uzrokovane zadržavanjem vode u tom osetljivom području. Bilo da je reč o konzumiranju slanog obroka ili nekom drugom uzroku, natrijum se često skuplja u organizmu. Ispijanje više vode pomoći će vam da isperete višak soli iz tela, što će smanjiti natečenost - čak i ispod očiju.

Poželećete više vode

Što je više pijete, to je više želite - i što je važnije manje ćete čeznuti za drugim, ne baš zdravim napicima punim šećera. Srećom, voda nije skupa, čista je i, kao što se vidi gore, apsolutno najbolja za vas.

Izvor: Žena.hr