Zdrava ishrana i dobre navike - ključ dobrog zdravlja

Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Pročitajte savete personalnog trenera Nemanje Grbovića o tome koje su ključne navike svakog čoveka da bi imao zdrav život.

.

Čovekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje direktno su uslovljeni načinom ishrane. Pravilna i zdrava ishrana pomaže pojedincu da se lakše suoči sa životnim teškoćama i da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti.

Nažalost, mali broj ljudi upražnjava zdrav način života, ne znajući koliko je to jednostavno i koliko možete poboljšati zdravlje pre svega, biti zadovljni sobom, a samim tim i svim ostalim!

Ako vam kažem da ćete, ukoliko pratite sledećih 5 stavki o zdravom životu, u kratkom roku osetiti promene na i u telu, i osetiti veliku razliku, da li ćete mi poverovati? Pokušajte!

1. Pijte dosta vode, minimun 3 litra!

Voda čini 70 posto čoveka. Ona izgrađuje, reguliše, prenosi, čisti i pomaže u hranjenju svakog dela tela pojedinačno. Uz vazduh, voda je najbitniji element za čovekov opstanak. Zamislite onda kolika je važnost njenog unosa!

2. Pokušajte da imate 4-5 manjih i srednjih obroka u toku dana. 

Kad kažem manjih i srednjih mislim na recimo 3 srednja i 2 užine.
Ovaj način ishrane može vam ubrzati metabolizam samim tim ćete pomoći svom telu da brže vari hranu koju unosite, što vas dovodi u situaciju da nakon određenog vremena telo počne da sagora više kalorija...

3. Fizička aktivnost je jako bitna. 

Ukoliko ne trenirate, poželjno bi bilo da dnevno šetate 30-45 minuta. To bi bila idealna opcija za početak. Da li je to pre ili posle posla nije važno, samo izdvojte to vreme! Uostalom, radite dobro za sebe odnosno svoje zdravlje!

4. Odbacite hranu koja vas goji i nema hranljive sastojke.

Takva hrana pravi procese u telu koji su jako štetni i potencijalni su okidači raznih oboljenja, a da pri tom ne sadrže nikakve hranljive sastojake. Ukoliko jedete slatkiše, grickalice (čips, smoki,g risine itd.) pijete gazirane sokove, ili sokove koji su čista hemija, za početak izostavite jednu od ovih namirnica iz redovne ishrane. Recimo grickalice. Potom, vremenom nastavite da izbacujete, jednu po jednu. Nezdrave sokove možete odmah da zamenite zelenim čajem ili ceđenim sokovima sto je naravno izuzetno zdravo i korisno za organizam.

5. San i odmor su jako bitni!

Ukoliko nemate dovoljno sna, to može imati jako loš uticaj na vaše zdravlje i opšte stanje organizma! Čovek jednu trećinu života provede spavajući, pa je samim tim san jedna od bitnijih stvari za funkcionalnost organizma.

Prednosti sna:

  • poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju
  • utiče na zdravlje srca
  • važan je za mršavljenje
  • jača intelektualne i fizičke sposobnosti
  • za lepotu i dugovečnost
  • štiti od depresije
  • jača imunitet

Učinite odmah nešto dobro za sebe počnite lagano sa gore navedenim promenama, jer što ranije krenete da menjate postojeće loše navike, to ćete pre osetiti poboljšanje opšteg stanja tela i uma na duze staze.