Od čega oči titraju

Stručnjaci još uvek ne znaju zašto plačemo dok se smejemo, ali su sigurni da su i smeh i plakanje psihološka reakcija na stanje pojačanog emocionalnog uzbuđenja. - Iako povezujemo plakanje s tugom, suze su puno kompleksniji telesni mehanizam, a pokreću ih razne emocije, od bola i tuge do ekstremnog veselja. To je samo jedan od načina na koji je telo evoluiralo - kaže Robert Provajn, psiholog sa Sveučilišta Merilend.

.

Zašto zglobovi pucketaju?

U našem telu većina zglobova je diartrozno, tj. oni su pokretni koštani spojevi. U njima dve kosti dolaze zajedno u kapsuli, a unutar te zglobne čaure je mazivo - sinovijalna tečnost sa otopljenim gasovima. Kod protezanja zgloba tečnost se sabija u njemu, zbog čega se kiseonik i vazduh oslobađaju unutar čaure i zatim se čuje zvuk pucketanja. Nakon što se gas ispusti, zglob postaje malo fleksibilniji. Ipak, isti zglob ne može pucati nekoliko puta, jer se gasovi moraju ponovo nakupiti da bi došlo do zvuka.

Što uzrokuje žmarce?

Naučno ima žmaraca je "piloerection", a javljaju se zbog hladnoće. Pre nekoliko miliona, one su imale svoj evolucijski smisao - tada su naši preci imali više dlaka, te bi se njihovim podizanjem zarobio vazduh između, pa bi ljudima bilo toplije. Takođe, podignute dlake usled straha delovale su kao odbrambeni štit od predatora, dok danas žmarci zapravo više nemaju svrhu.

Od čega oči titraju?

Titranje kapaka službeno se naziva miokimijam, a znatno je češće kod donjeg nego kod gornjeg kapka. Iako naučnici ne znaju tačan uzrok titranja, ono se povezuje sa stresom, naprezanjem oka, slabom prehranom, prekomernom količinom alkohola i alergijama. Titranje kapaka najčešće je benigno, a kao prva pomoć navodi se smanjenje unosa kafa, cigareta i alkohola, ali i više sna.