Sedam saveta za superkondiciju

Želite da steknete dobru kondiciju i da je održite. Nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da ostvarite ovaj cilj. Zapamtite: kondiciju je teško steći, a lako izgubiti. Zato i kada je steknete, nema opuštanja!

.

1.OSAM SATI SNA
Izuzetno je važno na spavanje ići pre ponoći i spavati optimalnih osam sati, koliko je potrebno za regeneraciju organizma.

2. RITAM TRENINGA
Jutarnji treninzi su obično od 9 do11 sati, dok večernji trening daje najbolje efekte kada se odradi u periodu od 18 do 20 sati.

3. ZDRAVA ISHRANA
Važno je birati hranu bez aditiva i drugih hemijskih primesa. Treba jesti kuvana jela, a izbegavati prženje namirnica. I obavezno u jelovnik uvrstiti mnogo voća i povrća.

4. UGLJENI HIDRATI - POSLE VEŽBANJA
Dva sata pre treninga nije preporučljivo unositi hranu. I ukoliko osećate jaku glad, nemojte jesti ništa "teško" i izbegavajte eksperimentisanje s nepoznatom hranom. Posle aktivnosti, ali tek nakon pauze od 45 minuta, dobro je uneti ugljene hidrate.

5. SPREČITE UPALU
Ukoliko dođe do upale mišića, treba uneti dosta tečnosti i elektrolita, a prilikom tuširanja menjati temperaturu vode kako bi se pospešila cirkulacija. Upala nije razlog da se prekine s treninzima.

6. TEGOVI OBLIKUJU TELO
Vežbe s tegovima idealne su za oblikovanje tela, ali ih treba upotpuniti aerobnim aktivnostima (bicikl, pokretna traka...). Izbor tegova i vežbi zavisi od potreba vežbača. Program za oblikovanje obično sadrži tri treninga po 45 minuta nedeljno.

7. NE PREKIDAJTE RUTINU
Najvažnije je da budete dosledni u sprovođenju aktivnosti. Ako ste baš sprečeni, tog dana pokušajte da trening zamenite nekim drugim vidom fizičke aktivnosti - na primer, šetnjom, kako ne biste prekinuli rutinu.