Možete ga jesti svakog dana: PET razloga zbog kojih je kupus kralj zime!

Kupus je zeljasto povrće iz porodice kupusnjača, koje u ishrani koristi još od praistorijskog vremena. Njegova lekovita svojstva su ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cele godine, a posebno tokom zime.

.

Jača imunitet 

U 100 grama svežeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze. Uz to, sadrži značajne količine beta-karotena i minerala kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Najlekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom.

Podstiče probavu i mršavljenje

Čak 92,5 odsto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda, koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to, usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u masti. S obzirom na to da ima i visok procenat celuloze, podstiče probavu i smanjuje nadutost organizma.

Štiti disajne puteve

Sok od kupusa (dovoljno je u sokovniku iscediti tečnost iz glavice svežeg kupusa) delotvoran je lek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

Čuva zdravlje želuca

Kao i drugo povrće iz reda kupusnjača, i kupus sadrži sulforafan. Reč je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog toka želudačnog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to, eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzorčnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, pre svakog glavnog obroka.

Smanjuje upale u telu

Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a obloge od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otoke i promrzline, ali i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i teskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako deluje preventivno protiv raka.

Savet plus:

Kad kupujete beli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih i tesno priljubljenih listova bez mrlja. U frižideru ga možete čuvati i nedelju dana.

Izvor: Punkufer