Zdravlje

SEDAM trikova da mirno spavate i tokom vrelih noći

Velike vrućine nisu problem samo tokom letnjih dana, po ovakvom vremenu noći znaju da budu naročito paklene i ponekad je zaista teško naspavati se.

25.07.2019. - 16:00h
foto: Depositphotos/AntonioGuillemF

Iako vam se ponekad čini da je nemoguće zaspati bez uključene klime, to i nije najbolja ideja za vaše zdravstveno, a i finansijsko stanje. Zato vam donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da se tokom vrućih noći naspavate što bolje.

1. Pripremite flašu s vodom

Napunite flašu sa hladnom vodom i stavite je na zglobove (npr. iza kolena ili članaka) ili na područja pulsa (na ručnim zglobovima i vratu). To možete da praktikujete svako veče pre spavanja, a možete da pripremite i rezervne flaše ako se budete budili tokom noći.

2. Hidrirajte se

Prevrtanje u krevetu i znojenje tokom noći može da uzrokuje dehidrataciju pa popijete čašu hladne vode pre odlaska na spavanje. Samo nemojte da preterujete da ne biste  prečesto ustajali zbog odlazaka u toalet.

3. Ugasite svetla

Budući da sijalice stvaraju dodatnu toplotu, pokušajte da ih preko leta koristiti što manje. Srećom, tokom ovog godišnjeg doba sunce zalazi prilično kasno pa ne bi trebalo teško da vam padne da se držite prirodnog osvetlenja što duže. Uveče prigušite svetla da bi vam prostorija bila hladnija.

4. Koristite pamuk

Materijal pidžame u kojoj spavate, kao i onaj od kojeg je sašivena posteljina, prilično utiče na vašu telesnu temperaturu. Držite se pamuka i drugih prirodnih materijala koji će omogućiti veći protok vazduha, a time i pomoći da se koža brže hladi.

5. Raširite se

Ako volite da spavate pripijeni uz partnera, ovo vam možda neće biti drago da čujete, ali malo prostora će prilično pomoći kvalitetu sna. Ako imate dovoljno prostora, pokušajte da spavate raširenih ruku i nogu jer će tako vazduh cirkulisati oko vašeg tela.

6. Pojačajte ventilator

Ukoliko koristite ventilator, možete ispred njega postavite činiju s kockicama leda. Kako se led bude topio, ventilator će sitne kapljice oduvati u vazduh i tako stvoriti hladnu maglicu.

Ventilator isto tako možete da okrenete prema prozoru da bi vruć vazduh izduvao napolje.

7. Iskoristite čaršave

Mokar čaršav ili peškir možete da obesite ispred otvorenog prozora i tako dodatno ohladite vazduh koji ulazi. Čaršave takođe pre spavanja nakratko možete da ubacite u zamrzivač, ali preporučujemo da ih prvo stavite u plastičnu kesu da ne bi pokupile mirise zamrznute hrane.

Izvor: Index.hr