HERPES može izazvati ovu tešku BOLEST? Stručnjaci u šoku, pokušavaju da sakupe što više informacija

Pojava herpesa najčešće ukazuje na pad imuniteta, praćen prehladom ili gripom, a takođe može biti pokazatelj i raznih infekcija.

.

Međutim, novo istraživanje o Alchajmeru ukazuje na pretpostavku da virusi koji su umešani u nastanak bolesti su dva tipa herpesa koje dobijamo u detinjstvu, a mogu godinama mirovati u telu.

Rezultati kontraverzne studije objavljeni su u časopisu „Neuron“, a utvrđeno je da ti virusi utiču na razvoj Alchajmera, kod ljudi koji za to imaju genetsku predispoziciju, piše net.hr.

Virusi mogu da pokrenu odgovor imuniteta koji bi povećao skupljanje amiloida – proteina u ljudskom mozgu koji formira ’plikove’ karakteristične za Alchajmerovu bolest.

"Ti virusi verovatno nisu važni igrači u aktiviranju imuno sistema“, objašnjava Džo Dudli, autor studije Medicinskog fakuteta u Njujorku i dodaje:

"Mislim da su oni poput benzina na plamen neke patogije koja je podstaknuta imunitetom“.

U istraživanju su analiziraju uzrovi gotovo 950 ljudskih mozgova, kada je utvrđena veza sa genetskim, molekularnim i kliničkim simptmima Alchajmera.

Ukoliko se ova pretpostavka uspostavi kao istinita, studija bi mogla da razvije smer istraživanja. 

"Reč je o vrlo kompleksnoj bolesti i odgovor neće biti jednoznačan”, kaže dr Džon Moris, direktor centra za istraživanje Alchajmerove bolesti pri Medicinskom fakultetu u Vašingtonu, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Ukoliko su virusi deo toga, to se definitivno mora proučiti”.