Imate li želudac da probate MLEKO BUBAŠVABA? Stručnjaci najavljuju da će ono zameniti kravlje

Prvo da vas pitamo - da li biste probali mleko bubašvaba? I veliki gurmani na ovo ne bi pristali, ali šta ako vam kažemo da postoji mogućnost da će nam to mleko biti jedino preostalo za nekoliko stotina godina?

.

Institut za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu u Indiji tvrdi da je prehrambena vrednost mleka bubašvaba veća nego od drugih vrsta mleka. Istina je da je kravlje mleko još daleko najzastupljenije u prodaji. Svake godine se proizvede i konzumira preko 750 miliona tona. 

Zastupljeno je takođe i kozje mleko, ali je skupa proizvodnja samo male količine. Zato je Institut došao do novih saznanja - ljudi su počeli da koriste mleko od bubašvaba. Jeftini su, puni hranjivih sastojaka i ne zauzimaju mnogo prostora. 

Kako tvrde stručnjaci, neki ljudi već uveliko piju mleko bubašvaba. Mleko se dobija od bubašvabinh kristala, delu insekata koji se nalaze u njihovim crevima. Navodno, ti kristali su bogati esencijalnim aminokiselinama,  proteinima, mastima i šećerima, a ukus ovog mleka se ne razlikuje mnogo od krvljeg. 

Južnoafrička kompanija "Gourment Grubb" već uzgaja bubašvabe od kojih proizvodi mleko. Proizvod se zove ‘Entomilk’ i nastaje od održivo uzgajanih insekata, piše net.hr.

“Jedna od najboljih koristi Entomilka je da je bogato proteinima i mineralima kao što su gvožđe, cink i kalcijum”, navode predstavnici kompanije. 

Ono što je iznenadilo mnoge, na lajfstajl stranici glumice Gvinet Paltrou već uveliko se piše o mleku bubašvaba kao o mogućoj zameni kravljeg mleka.

Šta vi mislite? Da li "imate stomak" za ovakav proizvod?