Imate li želudac da probate MLEKO BUBAŠVABA? Stručnjaci najavljuju da će ono zameniti kravlje
Prvo da vas pitamo - da li biste probali mleko bubašvaba? I veliki gurmani na ovo ne bi pristali, ali šta ako vam kažemo da postoji mogućnost da će nam to mleko biti jedino preostalo za nekoliko stotina godina?
Institut za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu u Indiji tvrdi da je prehrambena vrednost mleka bubašvaba veća nego od drugih vrsta mleka. Istina je da je kravlje mleko još daleko najzastupljenije u prodaji. Svake godine se proizvede i konzumira preko 750 miliona tona.
Zastupljeno je takođe i kozje mleko, ali je skupa proizvodnja samo male količine. Zato je Institut došao do novih saznanja - ljudi su počeli da koriste mleko od bubašvaba. Jeftini su, puni hranjivih sastojaka i ne zauzimaju mnogo prostora.
Kako tvrde stručnjaci, neki ljudi već uveliko piju mleko bubašvaba. Mleko se dobija od bubašvabinh kristala, delu insekata koji se nalaze u njihovim crevima. Navodno, ti kristali su bogati esencijalnim aminokiselinama, proteinima, mastima i šećerima, a ukus ovog mleka se ne razlikuje mnogo od krvljeg.
Južnoafrička kompanija "Gourment Grubb" već uzgaja bubašvabe od kojih proizvodi mleko. Proizvod se zove ‘Entomilk’ i nastaje od održivo uzgajanih insekata, piše net.hr.
“Jedna od najboljih koristi Entomilka je da je bogato proteinima i mineralima kao što su gvožđe, cink i kalcijum”, navode predstavnici kompanije.
Ono što je iznenadilo mnoge, na lajfstajl stranici glumice Gvinet Paltrou već uveliko se piše o mleku bubašvaba kao o mogućoj zameni kravljeg mleka.
Šta vi mislite? Da li "imate stomak" za ovakav proizvod?
Now.... i don't wanna hear any dairy fans go "ewww" to this. Just think of them as tiny cows. #itsnatural #roachesarehereforustodrinkfrom https://t.co/oaeGeIScRb
— Mister G. (@Vej_Gee) 26. мај 2018.