Zdravlje

Govore nam da je ova namirnica ZDRAVA, a zapravo POVEĆAVA LOŠ HOLESTEROL!

Nekima je on neizostavan deo ishrane.
01.04.2018. - 14:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako već neko vreme slušamo samo najbolje o kokosovom ulju, američko Udruženje kardiologa objavilo je upozorenje, u kome su istakli zašto konzmiranje ove namirnice može da bude izuzetno opasno.

Naime, Institut za kardiovaskularne bolesti sproveo je sedam kontrolisanih studija, gde su upoređivali kokosovo sa mononezasićenim i polinezasićenim uljima, prenosi “Women’s Health”. 

Rezultat je pokazao da kokosovo ulje povećava nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg, i to u svih sedam studija, a u čak šest je to povećanje bilo značajno. 

Centar za kontrolu bolesti saopštio je da skoro 32 odsto Amerikanaca ima povišen LDL holesterol, a preporuka za ove ljude jeste ograničavanje zasićenih masti na ne više od 6 odsto u celodnevnom unosu kalorija, piše lijekizprirode.com.

“Budući da smo otkrili da kokosovo ulje povećava LDL holesterol, koji je čest uzrok kardiovaskularnih bolesti, a kokosovo ulje se smatra samo dobrim, dužnost nam je da upozorimo ljude da ga ne koriste u ishrani“, piše u saopštenju Instituta. 

Prema nedavnoj studiji u Americi, čak 72 odsto ljudi veruje da kokosovo ulje popravlja zdravlje, dok je kod ispitanih nutricionista taj procenat 37.