Tamne i bele mrlje, osip, mladeži i ostale promene na koži ukazuju na nešto mnogo ozbiljno i KOBNO!

Naša koža je jedan od glavnih indikatora da sa našim organizmom nešto ne valja. Prvi simptomi zdravstvenih poteškoća i bolesti se vide upravo na koži, a evo šta znače oni najčešći:

.

Tamne mrlje

Tamne mrlje koje su se odjednom pojavile mogu biti znak insuficijencije nadbubrežnih žlezda, odnosno Adisonove bolesti (retka hronična bolest, koja nastaje kao posledica obostranog razaranja kore nadbubrežnih žlezda).

Ljudi sa ovom bolešću imaju bolove u mišićima i zglobovima te gubitak apetita. Krvni pritisak i nivo šećera u krvi im je nizak. Svi ovi simptomi mogu biti jako opasni, stoga nemojte čekati i posetite lekara.

Bele mrlje

Bolest kod koje koža gubi pigmentaciju naziva se vitiligo. Ona se razvija kada imunitet ubije stanice zvane melanociti, uzrokujući da delovi kože poprime belu boju jer stanice više ne proizvode pigment. Vitiligo može biti i posledica adrenalne insuficijencije. Najbolje je da sve proverite kod endokrinologa ili dermatologa.

Osip

Bilo kakav iznenadni osip na vašoj koži je znak da nešto nije u redu. Uzrok može biti alergija na hranu, kućne hemikalije, lekove… Najbolje je da posetite lekara, jer svaka alergijska reakcija može imati ozbiljne posledice.

Pratite nas i na Viberu!

Edem

Ako svakodnevno imate otoke, trebalo bi da posetite endokrinologa jer one mogu biti znak hipotireoidizme, odnosno smanjene funkcije štitne žlezde, koja može biti posledica nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde ili izostanka učinka hormona štitne žlezde na tkivima. Ostali simptomi su suva koža, otoci na licu, gubitak kose, krhki nokti, gojenje…

Veliki broj novih madeža

Postoje brojni razlozi zbog kojih se madeži pojavljuju. Osnovni je onaj nasledni. Ako ih imaju vaši roditelji, velika je verovatnoža da ćete ih imati i vi. Drugi razlozi mogu biti usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima ili hormonalne neravnoteže. U većini slučajeva su bezopasni.

No, ukoliko se njihov broj odjednom povećao i ako postanu bolni i menjaju veličinu i boju, to je razlog da posetite doktora.

Akne

Postoji mnogo razloga zbog kojih se akne javljaju: koža luči previše masnoće, hormonalna neravnoteža… Akne su uvek posledica. Naravno, morate osigurati koži pravilnu njegu, ali da biste ih se rešili morate saznati razlog njihove pojave.

Preterano znojenje

Ako se nalazite u dobro provetrenom prostoru sa optimalnom temperaturom i niste nervozni, onda ne bi trebalo da se znojite kao kada trčite. Ovo može biti znak i Graves-Basedovljeve bolesti.

Reč je o autoimunoj i endokrinoj bolesti u čijoj se osnovi nalazi specifičan poremećaj funkcije tiroidne žlezde. Ostali simptomi su i gubitak težine, nepodnošenje topline, vlažna koža, piše zivim.hr/brightside.me.