Zdravlje

Imate neprijatan zadah, stalno ste umorni i žedni? Pravac lekaru, jer je možda reč o bolesti modernog doba...

Dijabetes je bolest modernog doba koja se javlja usled neurednog načina života, stresa, loše ishrane, manjka fizičke aktivnosti... Uzroke možemo nabrajati u nedogled, ali ono čega morate biti svesni jeste da su simptomi dijabetesa teško prepoznaju i zato bolest može u vama „tinjati“ godinama bet vašeg znanja. Stoga, važno je da obratite pažnju ne sledećih 10 stavki:
15.11.2017. - 09:23h

Stalno urinirate

Ovaj klasični simptom pojavljuje se zbog viška šećera koji cirkulira organizmom, a on ga želi silom izbaciti napolje.

“Šećer izvlači vodu i upravo zato imate potrebu da stalno trčite do vc šolje”, kaže endokrinolog Vujokliks Kelis. Pojačana potreba za mokrenjem može se javiti i tokom noći, što je definitivno znak za uzbunu.

Stalno ste žedni

Pojačano mokrenje i dehidracija usko su povezani pa ste verovatno često žedni, iako redovno pijete vodu ili druge tečnosti.

“Neki ljudi koji ne znaju da imaju dijabetes posežu za pićima punim šećera poput raznih sokova i gaziranih pića što još više diže nivo glukoze”, napominje endokrinolog Purani Gundan.

Neprijatan zadah 

Dehidracija i suva usta rezultiraju lošim dahom koji se može javiti i zbog nagomilavanja ketona u krvi. Ketoni su spojevi koji nastaju kada telo umesto glukoze za proizvodnju energije koristi masti.

“Ketoni uzrokuju neugodan slatko-voćni miris u ustima”, kaže Kelis.

Trnu vam ekstremiteti 

Ova bolest utiče na živce i krvne sudove, čime se smanjuje osećaj u ekstremitetima. Ako osetiš da te nešto peče ili trne, moguće je da već godinama imate dijabetes.

Rane vam sporo zarastaju

S oštećenjem živaca dolazi i veća sklonost povredama, jer se može desiti da uopšte ne osetite da ste se, na primer, posekli. Zbog suženih krvnih sudova, protok krvi nije slobodan pa bilo kakva rana sporo zarasta. 

Pratite nas i na Viberu!

Jedete, a mržavite 

Insulin pomaže telu da šećer iz krvi dovede u stanice. Stoga, kada imate dijabetes, stanice ne dobijaju dovoljno energije, bez obzira što je u krvi povećana doza šećera.

“Vaše telo se oseća izgladnelo, a deo težine je zapravo nakupljena voda. Telo onda troši vlastite masti i mišićno tkivo kako bi dobilo energiju”, kaže Gundan.

Umor 

Ugljikohidrati koje telo pretvara u glukozu su glavni izvor energije, no zbog šećerne bolesti telo tu energiju ne može koristiti. Znate zašto ste umorni? Jer ste stalno dehidrirani. Iako umor može biti posledica mnogih drugih stvari, ali ako je praćen nekim od navedenih simptoma, znajte da je reč o dijabetesu, piše net.hr.

Gljivična oboljenja 

Ako vas stalno muče gljivice u intimnom području i nikako ih se ne možete rešiti, moguće je da imate povećan šećer.

“Gljivice se hrane glukozom i što je više ima, to se one više množe”, napominje Kelis.