Neurolozi otkrili da vegetarijanska hrana može izazvati...

Kada se povede razgovor o ishrani, obično se sve vrti oko njenog uticaja na fizičko zdravlje.

.

Pratite nas i na Viberu!

Neurolozi američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam i lekari Univerziteta u Bristolu ispitivali su da li postoji veza između ishrane bez mesa i depresije.

Oni su anketirali oko 10 000 muškaraca o njihovom psihičkom stanju, pri čemu su se usredsredili na 311 vegetarijanaca i 39 vegana. Pritom su uzeli u obzir i mnoštvo drugih činilaca koji mogu da utiču na ljudsku psihu, na primer, situacija na poslu, porodično stanje, broj dece, konzumiranje alkohola i pušenje.

Rezultati su pokazali da su vegetarijanci i vegani izloženi znatno većem riziku od depresije nego ljudi koji konzumiraju meso, a razlog je, pretpostavljaju naučnici, u nedostatku vitamina B12.

Kod polovine vegana i skoro desetine vegetarijanaca koji su učestvovali u studiji naučnici su otkrili nedostatak ovog vitamina, koji se nalazi gotovo isključivo u namirnicama životinjskog porekla: ribi, mesu, mlečnim proizvodima i jajima.

Iako ga u manjim količinama ima i u kiselom kupusu, pečurkama i algama, vegetarijanci i vegani često ne uspevaju da pokriju potrebe organizma za vitaminom B12.

Ovo može negativno da se odrazi na njihovo psihičko zdravlje i mozak. Vitamin B12 igra važnu ulogu u stvaranju i zaštiti veza između neurona u mozgu i služi za sintezu važnih neurotransmitera u nervnom sistemu: serotonina i dopamina. Prema tome, neophodan je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Nedostatak se manifestuje umorom, slabom koncentracijom, potištenošću, pa čak i psihozama.

Iako je studija sprovedena na muškarcima, rezultati se odnose i na žene, piše blic.rs.

Nedostatak gvožđa je takođe jedan od mogućih uzroka depresije. Gvožđe učestvuje u stvaranju dopamina i serotonina i omogućava stvaranje mijelina, koji je važan za centralni nervni sistem. Nedostatak može da izazove umor, slabljenje koncentracije i oscilacije raspoloženja.

Autori studije ne isključuju mogućnost obrnutog uzročno-posledičnog odnosa, što bi značilo da se ljudi skloni depresiji iz određenog razloga češće odlučuju vegetarijansku ishranu.

Ovo ne znači da ljudi koji ne jedu meso treba da menjaju način ishrane, jer su prednosti vegetarijanske ishrane nesporne. Ipak, neophodno je unositi dovoljne količine vitamina B12 i gvožđa, a u slučaju nedostatka mogu da pomognu i dodaci u ishrani.