Evo šta se u vašem telu dešava 20 minuta posle cigarete!

U duvanskom dimu se nalazi više od 7 500 štetnih hemijskih jedinnjenja, među kojima su 80 kancerogenih, tvrdi medicina i u 90 odsto slučajeva dospevaju u svaki deo tela i kao takvi su odgovorni za nastanak karcinoma pluća.

.

U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike... Kod trećine oboljelih od svih malignih bolesti, duvan je krivac za smrtni ishod.

Pratite nas i na Viberu!

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duvan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od poslednje cigarete, nivo ugljen-monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već posle dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja. Istovremeno, bes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih srčanih oboljenja se dvostruko smanjuje, kao i verovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća, piše kolektiv.me.