Lek u ishrani! Šta treba da jedete, da biste sprečili opadanje kose!

Opadanje kose postaje svakodnevni problem, sa kojim se mnogi bore isključivo raznim veštačkim sredstvima, od šampona, spreja za kosu do krema, ni ne sluteći da lek leži baš u našoj ishrani.

.

Problem je u nedovoljnom unošenju minerala i vitamina.

Opšte zdravlje organizma i kose zavisi od toga što nam se svakodnedno nalazi na trpezi. Iako je više uzroka alopecije (opadanje ii gubitak dlaka sa glave ili delova tela) poput stresa hormonskih poremećaja ili promene godišnjeg doba, hrana je ključni faktor za zdravu kosu!

Da biste imali zdrave i kvalitetne vlasi, vaša ishrana mora biti bogata aminokiselinama, prvenstveno sumporom koji čini keratin, vitaminima E i B, mineralima i oligoelementima.

Treba da unosite:

  • Cink i magnezijum kroz školjke, škampe, gambore, soju, smeđi pirinač i banane. Cink igra ključnu ulogu u regulisanju raznih telesnih funkcija, od reproduktivne stanice do ravnoteže hormona, a sve to deluje na rast kose. 
  • Proteini koji su neophodni organizmu, a ima ih u tunjevini, piletini, govedini, žumancu i soji.
  • Gvožđe je odlučan saveznik u borbi protiv gubitka kose. Najvažnije ga ima u bademima, plodovima mora, kakau, lešnicima, suvom voću,... Njegovu apsorpciju olakšava vitamin C, zbog čega bi trebalo da jedete mnogo voća (jagode, limun, narandže).
  • Vitamin B, koji se nalazi u žumancu, tunjevini, pečurkama, sočivu.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: zadovoljna.hr