Na kojim mestima vam se skupljaju mast i salo? Otkrijte koje bolesti možda imate...

Mast i salo su pokazatelji da treba da smršate. Oni se ne skupljaju samo u donjem delu tela, već i predelu leđa i ruku. Tamo gde se oni talože, naš organizam šalje poruku da nije u zdravom stanju.

.

Masnoće u gornjem delu tela 

Ljudi kod kojih se masnoća skuplja u gornjem delu tela imaju povećan rizik od dijabetesa II tipa, apneje u snu i hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Skidanje sala i masti u gornjem delu shvatite ozbiljno, jer ćete u suprotnom možda doživeti infarkt i druge srčane bolesti izazvane visokim krvnim pritiskom. 

Mast u predelu trbuha

Ovo je rezultat preteranog uživanja u alkoholu. Bićete zdraviji i rešićete se masti u predelu stomaka ako smanjite alkohol ili ako ga potpuno izbacite. 

Mast u donjem delu abdomena

Najčešće upućuje da osoba pati od depresije, a rešićete ga se opuštanjem, jogom i vežbanjem. 

U gornjem delu leđa

Previše sedite! Čim krenete da vežbate ili samo više da šetate, mast će se topiti. Ako patite od sala u gornjem delu stomaka, savetujemo vam da s vremena na vreme pratite nivo šećera u krvi. Ishranu ćete korigovati ako svakodnevno budete jeli više manjih obroka nego tri velika jela, savetuje Remedy Daily. 

U smanjenju masti najbolje će vam pomoći bicikliranje, planinarenje, plivanje i trčanje jer ove aktivnosti najbolje smanjuju mast na području trbuha i struka. 

Mast u donjem delu tela (struk, guza, bokovi)

Češće se taloži na ovaj način kod žena nego kod muškaraca. Kako bi to sprečili, radite kardiovaskularne vežbe i vežbe snage. 

Mast u donjem delu tela/donjem delu nogu

Najčešće se javlja kod trudnica, koje ne bi trebalo ništa da preduzimaju na svoju ruku, već sve uz konsultovanje sa lekarom.

Napomena: Čim primetite da se malo gojite i da vam se taloži salo, savetujemo vam da svakako počnete da vežbate, ne samo zbog potencijalnih bolesti koje vas čekaju, već i kako biste se vi bolje osećali.