Zdravlje

Ublažavanje bolova: Tople ili hladne obloge - pitanje je sad

Kod nekih bolova postoji dilema da li treba staviti tople ili hladne obloge, a mnogi od nas neretko greše. Evo malih saveta koji će ove greške sprečiti u budućnosti.
16.12.2016. - 12:38h

Toplota je bolja kada je reč o dugotrajnim i hroničnim bolovima, obično oni koji traju više od šest nedelja. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u ovim slučajevima se preporučuju tople obloge jer toplota opušta zglobove i mišiće.

Led je efikasan kod bola izazvanog svežim povredama i smanjuje upale. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u nervima i krvnim žilama u mozgu, a olakšanje donosi primena hladnih obloga, bilo da se radi o ledu ili hladnim peškirima.

Ljudi često prave grešku i koriste hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata. Ispravno je koristiti toplotu za opuštanje mišića.

Ukoliko istegnete mišić ili povredite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba koristiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se koriste hladne, a potom tople obloge.

Tendinitis je stanje upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti. Sebi možete pomoći nanošenjem leda.

Tendinoza je stanje hroničnog tendinitisa u kojem su tetive oštećene na ćelijskom nivou. Kao što je slučaj sa ostalim hroničnim stanjima, ovde pomaže primena toplote.

Izvor: B92/klix.ba