Zdravlje

Dve stvari koje NE SMETE deliti sa drugima!

Sigurno ste već čuli da četkicu za zube, brijač, sunđer za tuširanje, dezodorans i peškir nije poželjno deliti s drugim ljudima jer to može izazvati razne zdravstvene probleme. Ovoj listi treba dodati još dve stvari koje često pozajmljujemo.
06.11.2016. - 12:51h

1. Sapun

“Nakon svake upotrebe sapun je prekriven živim organizmima s vaše kože, od bezazlenih bacila do ozbiljnih patogena koje ljudi nose na sebi”, kazala je dr Vitni Bov, američki dermatolog.

Čak i kada je u pitanju antibakterijski sapun, morate biti svjesni kako on sam po sebi nije dovoljno jak da uništi sve bakterije. Čuvamo ga u vlažnom i mokrom okruženju zbog čega bakterije, gljivice i virusi lakše ‘rastu’ na njegovoj površini.

Stručnjaci se slažu kako je opasnost od zaraze puno manja ako vaš sapun koriste osobe s kojima ste svakodnevno u neposrednom fizičkom kontaktu poput npr. dece ili partnera jer je vaš organizam naviknut na bakterijsku floru tih ljudi. Međutim, ipak savjetuju da vaš sapun služi isključivo za vašu ličnu upotrebu.

2. Slušalice

Ovo se odnosi na mini slušalice koje se stavljaju u uho, a ne na njegovu spoljnu stranu. Istraživanja su pokazala da se na njima skuplja veliki broj bakterija iz unutrašnjosti uha. Njihov razvoj se ubrzava ako ih koristite dok vežbate jer dodatak topline i vlage pogoduje daljnjem skupljanju bakterija.

“Kada delite slušalice, bakterije poput stafilokoka ili streptokoka mogu ostati u vosku koji se nalazi unutar vašeg uha i izazvati infekcije. Ako ih baš morate pozajmiti nekom drugom, nakon toga prebrišite ih alkoholom”, savetuje ona.

Izvor: b92.net