Ne možete da se setite gde ste nešto odložili? Postoji TRIK za BOLJE PAMĆENJE

Bez obzira na to koliko smo inteligentni, svima nam se dešava da ponekad nešto jednostavno zaboravimo. Kada su u pitanju informacije, odgovor uglavnom možemo da pronađemo na internetu. Ali šta da uradimo ukoliko zaboravimo neki predmet, nismo sigurni gde smo ga odložili ili nam ne padne na pamet da ga ponesemo sa sobom prilikom izlaska iz kuće? Postoji rešenje!

Foto: file404 / Shutterstock
Foto: file404 / Shutterstock
.

Razlog zašto ne pamtimo je taj što je mozak skladište u koje staje bezbroj nevažnih informacija koje obradimo u toku dana, svesno ili ne. Time ga opterećujemo, a to je jedan od glavnih uzroka oslabljenja memorije.

Naučnici savetuju da sledeći put kada ostavite neki predmet negde, stvorite jasnu sliku tog mesta u svojoj glavi.

Trik za bolje pamćenje

Obratite pažnju na okruženje, da li je podloga na kojoj ste ga ostavili stakena ili od drveta, kao i koje je boje. Da li postoji još neki predmet u okolini.

Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet, a na taj način ćete i "vežbati" mozak i poboljšati memoriju, prenosi najžena.rs.

Još jedan zanimljiv trik:

Rut Proper sa Američkog univerziteta u Monkleru smatra da snažan stisak desne šake u vreme pamćenja informacija pomaže da se one bolje urežu u memoriju.

Naučnici ovo pripisuju činjenici da se u trenutku stiskanja šake aktiviraju područja mozga povezana sa pamćenjem.

Objašnjavaju da stiskanje desne šake aktivira levu hemisferu mozga koja je odgovornu za kodiranje sećanja.

Kako da ne zaboravite sve što bi trebalo da ponesete kada izlazite iz kuće?

Umesto da pamtite pojedinačne stvari koje bi trebalo da ponesete – ključevi, mobilni telefon, novčanik, naočare za sunce, ključevi od kola i sl. – zapamtite samo broj predmeta koji vam je potreban. Na izlasku iz stana prebrojite predmete, a ukoliko se broj ne poklapa sa onim koji ste prethodno zapamtili, znaćete da ste nešto zaboravili da ponesete.