Galerista Ilija Ika Đorđević osnovao je FONDACIJU ZA FINANSIRANJE TRI BUDUĆA BRUCOŠA: „Nije bogat onaj koji ima, već onaj koji daje“

Koliko god se trudili, nekada nam je potrebno i malo sreće. Taj faktor sreće može biti i bod na prijemnom, koji će odrediti sudbinu budućih studenata. Zato je za mnoge od njih rang lista trenutno najveći strah.

Foto: Tv Prva / &Exploziv& screenshot
Foto: Tv Prva / "Exploziv" screenshot
.

Borba za mesto na budžetu stvara dodatne pritiske jer status samofinansirajućeg studenta za mnoge nije opcija. Zbog toga je poznati srpski galerista Ilija Ika Đorđević ove godine osnovao fondaciju koja će finansirati školovanje tri buduća brucoša.

„Mi smo odlučili da svake godine, počevši od ove, školujemo po tri studenta sa Beogradskog univerziteta koji su prvi ispod liste za budžet. Sva sredstva koja budu neophodna za školovanje te dece, tih mladih ljudi, će biti data isključivo iz ličnih fondova, to jest iz mog ličnog fonda“, rekao je Đorđević.

„Ti mladi ljudi će, ukoliko se desi da godinu završe sa normalnim prosekom, morati da se potrude za drugu godinu, kako bi nastavili sami. Ukoliko završe sa dobrim prosekom koji im dozvoljava upis na budžet, dobiće i nagradu iz fondacije u određenom iznosu, kao stimulans, odnosno dokaz da treba da rade i da prave od svog života nešto što je ispravno i korektno.“

Ovakav podsticaj na početku možda će promeniti nečiji tok školovanja, jer stipendije i studentski krediti nisu svima dostupni i zbog toga su mnogi studenti primorani da predavanja usklade sa poslom.

Ova fondacija će finansirati školovanja po jednog od studenata koji apliciraju na Fakultetu dramskih umetnosti, Fakultetu likovne umetnosti, kao i jednog koji konkuriše na Bogoslovskom fakultetu.

Šta o ovom gestu misle budući studenti, koliko bi im ovakva vrsta podsticaja značila i ko će doneti odluku o tome kojim studentima će biti dodeljene stipendije pogledajte u videu: