Evo trika kako da znate da li su jaja pokvarena i kako im produžiti rok trajanja!

Jaja su neizbežna namirnica svih nas, bogata su belančevinama odnosno proteinima i kao takva su bitna za svakodnevnu ishranu. Mogu se jesti na stotinu načina – kuvana, na oko, kajgana, ali i kao jedan od glavnih sastojaka kolača i slanih jela.

jaja, foto: Depositphotos/klsbear
jaja, foto: Depositphotos/klsbear

Kako da znate da li je jajima istekao rok trajanja i u tom slučaju, kako da ga produžite?

Ako je ljuska jaja prekrivena kapljicama, izgleda glatko ili uočavate bilo kakvu drugu promenu, odmah ga bacite. Takođe, ako stavite jaje u čašu vode i ako pluta, znak je da je pokvareno. Ali, da biste izbegli takve situacije, možete posegnuti za trikom koji će produžiti vek jajima.

Prvo, kupujte jaja na kojima je istaknut rok trajanja i obavezno ih držite u frižideru, savetuje ljepotaizdravlje.hr.

Nikada ih nemojte vaditi i ostavljati van frižidera duže od dva sata. Takođe, stručnjaci savetuju da korpu jaja ne držite u vratima frižidera, kako to mnogi čine, već na polici gde je temperatura frižidera niža.

Uvek budite oprezni, jer jaja mogu izazvati trovanja praćena mučninom, povraćanjem i dijarejom, a najčešći uzrok je bakterija salmonela.