Devojčicu iz Indije porodica pretukla nasmrt; Zgrešila je, nosila je farmerke

Nehu Pasvan (17) iz Indije prošle nedelje je nasmrt pretukla porodica, jer su bili se protiv njene odluke da nosi farmerke.

Ilustracija, foto: Aleksei Khanykov / Shutterstock
Ilustracija, foto: Aleksei Khanykov / Shutterstock
.

Njena majka Šakuntala Devi Pasvan kazala je za BBC kako su Nehu deda i stričevi teško premlatili štapovima nakon prepirke o odeći u njihovom domu u selu Savreji Karg.

"Bila je na celodnevnom verskom postu, a uveče je obukla majicu i farmerke kako bi izvršila rituale. Kada joj je deda prigovorio zbog garderobe, Neha mu je odgovorila da su farmerke namenjene za nošenje i da će ih ona nositi", ispričala je njena majka.

Od svađe je došlo do nasilja, tvrdi.

Šakuntala Devi opisala je kako je njena ćerka jedno vreme ležala onesvešćena, a onda su rođaci pozvali taksi-rikšu da je odvede u bolnicu.

"Nisu mi dozvolili da idem s njom, pa sam kazala drugim rođacima da pođu u bolnicu, ali nisu mogli da je nađu. Iduće jutro čuli su da je telo neke devojčice pronađeno kako visi s mosta iznad reke Gandak. Krenuli su da istražuju i saznali da se radi o Nehi.

Policija je otvorila istragu zbog ubistva i uništavanja dokaza protiv desetoro ljudi, uključujući Nehinog dedu i baku, ujake, stričeve, rođake, pa čak i vozača rikše.

Optuženi dosad nisu dali nikakve javne izjave, ali iz policije izveštavaju kako je četvoro ljudi - deda, baba, ujak i vozač - uhapšeno i da se nalaze na ispitivanju, a da za ostalima još tragaju.

Nehin otac Amarnat Pasvan, koji je u to vreme bio na poslu, vratio se kući kad je saznao za tragediju. Kazao je kako je teško radio kako bi mogao svoju decu, uključujući i Nehu, da pošalje u školu.

Majka je kazala da je Neha želela da postane policajka, ali kako se njen san više nikada neće ostvariti. Volela je da se oblači moderno, što je često bilo predmet svađe među starijim ukućanima, koji su od nje zahtevali da nosi tradicionalnu indijsku odeću.

Devojke i žene u Indiji suočene su s ozbiljnim pretnjama - od toga da ih majke namerno pobace kada saznaju da nose devojčice jer porodice preferiraju sinove, pa sve do diskriminacije kad se rode, zanemarivanja i ignorisanja.

U ruralnim delovima Indije žive po strogim pravilima starijih članova porodice, koji diktiraju kako će se oblačiti, gde će ići i s kim će razgovarati, a svaki pogrešan korak smatra se provokacijom i zaslužuje kaznu.

Izvor: b92.net