Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u frižideru, zbog mogućnosti da postanu “otrovne”. Doktorka Dimpl Dženga je na Instagramu objasnila o čemu se zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

  • Beli luk
  • Luk
  • Đumbir
  • Pirinač


Beli luk

Iako se koristi za dodavanje ukusa mnogim jelima, bieli luk može biti vlažan i istruleo u frižideru.

“Nikada nemojte kupovati očišćen beli luk i držati ga u frižideru jer vrlo brzo počne da "hvata" plesni. Da li ste osetili koliko užasan miris ima? Uvek kupujte sveži beli luk sa ljuskom. Skinite koru samo kada ga budete koristili i pazite da ga ne stavite u frižider”, rekla je Dženga.

Drugi univerzitetski stručnjaci su poručili: “Čuvanje svežeg bijelog luka u frižideru uopšte nije dobra ideja, jer su lukovice luka niske kiselosti, što ih čini sklonima Clostridium botulinumu, koji je kriv za botulizam.”

Crveni luk

“Kada pola glavice crvenog luka ostane u frižideru, to može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kada ga stavite u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da "hvata" plesni. Mnogi čine ovu grešku pa režu pola glavice luka za kuvanje, a drugu polovicu drže u frižideru. Nikad to nemojte radite, jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije", rekla je Dženga.

Đumbir

Đumbir je kao bili i crveni luk osetljiv na plesni.

“Vrlo brzo počinje da hvata plesni kada ga ostavite u frižideru, a to se povezuje sa oštećenjem bubrega i jetre”, dodala je doktroka.

Pirinač

Dženga se osvrnula i na nedavni trend. Mnogi drže kuvani pirinač u frižideru.

“Ljudi su počeli da odlažu kuvani pirinač u frižideru zbog otpornosti na skrob i misle da pomažu u snižavanju nivoa holesterola i šećera u krvi. Zapravo, pirinač najbrže "hvata" plesni. Ako ćete ga odlagati u frižideru, nemojte ga ostavljati duže od 24 sata", objasnila je doktorka.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da sveži pirinač (neskuvani) može da sadrži Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu da prežive i kada se pirinač kuva.

Kako biste to izbegli, preporučuje se:

Poslužiti pirinač čim je skuvate. Ako to nije moguće, ohladite pirinač što je brže moguće (idealno bi bilo u roku od sat vremena).

Držite pirinač u frižideru najviše jedan dan od pravljenja. U slučaju da vam se desi da podgrejete pirinač, učinite to samo jednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.