Automobili su bili "muška stvar", ali žena je patentirala mehaničke brisače i oslobodila ih ručnog brisanja stakala

Do njenog izuma muškarci vozači su morali da zaustavljaju kola i da ručno brišu stakla.

Meri Anderson, foto: Profimedia
Meri Anderson, foto: Profimedia
.

Automobili su možda muška stvar, ali jedna žena, Meri Anderson, 1903. godine, patentirala je mehaničke brisače za vetrobranska stakla.

U početku je pronalazak Meri Anderson nailazio na oštre kritike, čak i podsmeh. Mnogi su smatrali da brisači za vetrobranska stakla, odvlače pažnju vozaču tokom vožnje. Uobičajeni način čišćenja vetrobranskog stakla tokom putovanja, početkom 20. veka, podrazumevao je zaustavljanje vozila i ručno brisanje.

Njeno otkriće dogodilo se tokom puta u Njujork, kada je primetila da vozači, tokom kiše, moraju da otvore prozor kola kako bi videli put ispred sebe.Tada je napravila brisače kojima se upravljalo iz samog vozila. Mehanizam, koji se sastojao od ručice, poluge i obložene gume, od 1916. godine, bio je standardan deo opreme u Sjedinjim državama, a po isteku prava, 1920. godine, njen pronalazak doživeo je primenu u automobilskoj industriji u čitavom svetu.

Od svog patenta, tokom svog života, Meri Anderson nije imala mnogo. Pokušaji da unovči pravo za proizvodnju brisača, uglavnom su bili bezuspešni. Jedini prihod koji je ostvarivala od svog patenta, bila je jednokratna provizija za ustupanja prava proizvodnje na određeni period, ali uslovi su bili veoma nepovoljni po nju.

Danas svi automobili u sebi imaju ugrađen pronalazak Meri Anderson.

Inače, kao svestrana, pragmatična i vrlo sposobna, Meri Anderson, uspešno se bavila građevinom, uzgojem stoke i vinove loze.

Izvor: superzena