Danas je OBRETENJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA: Nikako ne dirajte noževe!

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje obretenje glave svetog Jovana Krstitelja. Po želji i naređenju zlobne carice Irodijade, velikom i slavnom svetitelju su odsekli glavu. Pošto se carica plašila da će sveti Jovan da vaskrsne, ona nije dozvolila da mu se telo i glava zajedno sahrane. I tako je njegovu glavu zakopala na skrivenom mestu, duboko u zemlju.

.

Njena dvorkinja Jovana nije mogla da trpi da glava božjega čoveka ostane na takvom mestu, iskopa je tajno, odnese u Jerusalim i sahrani na Gori Jeleonskoj. Pošto nije znao o svemu tome, car Irod kada je čuo priče o Isusu kako čini velika čudesa, uplaši se i reče da je to je Jovan koga je posekao i on je ustao iz mrtvih.

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovao je u Hrista, ostavio položaj i sujetu svetsku i zamonašio se,. Kao monah, s imenom Inokentije, nastani se na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Pošto je hteo da zida sebi ćeliju, on kopaše duboko i nađe zemljan sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno, da je Krstiteljeva. On je celiva i zakopa na tom istom mestu.

Kada car Konstantin Veliki prosveti sebe svetim krštenjem, i preko svoje majke svete Jelene očistio je i obnovio sveta mesta u Jerusalimu.

Onda su dva inoka sa Istoka odlučila da otputuju u Jerusalim i poklone se časnom krstu, koji je carica Jelena pronašla. Kada su došli u Jerusalim, oni su obilazili sva sveta mesta i molili se. I jednome od njih javi se u snu sveti Jovan Preteča, naređujući mu da iskopa iz zemlje česnu glavu njegovu, i pokaza mu mesto gde beše sakrivena.

Po božjem promislu ta čudotvorna glava kasnije išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodiše se od glave Pretečine. Važno je i interesantno, da dok je bio živ, Jovan nije učinio nijedno znamenje, već da su njegove mošti tek dobile – blagodatnu čudotvornu moć

Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo „Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja“ kao pomen na ove događaje. Po predanju, glava je kasnije išla od ruke do ruke, gubila se i pronalazila sve dok nije došla do carice Teodore u Carigradu.

Ako verujete u ove običaje, danas ne smete da radite nikakve teže poslove. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

Izvor: Telegraf