Zlatna ribica je nastala od – ŠARANA!

Predak zlatne ribice nije niko drugi već šaran. U jezerima i rekama Kine i Japana ima mnogo šarana maslinastosive boje, i od njega se dalje razvijala zlatna ribica.

.

Vekovima su Kinezi gajili zlatne ribice, a u Japanu se to čini od pre 400 godina. Evropi je zlatna ribica bila potpuno nepoznata sve do pre nekih 200 godina, kada je nekoliko zlatnih ribica poklonjeno gospođi Pompadur, prijateljici francuskog kralja Luja XV. Pošto je madam Pompadur bila prva dama tadašnjeg sveta, zlatne ribice su postale „poslednji modni krik“ u Evropi.

Zlatna ribica ima različitu dužinu, počev od četiri pa do skoro tridesetak centimetara. Obična ribica, „lepezara“, „kometa“, „nimfa“, „velur“, „lavica“ to su vrste koje se najviše gaje u Evropi i Americi.

Obična zlatna ribica ima tanano telo i nešto kraća peraja. Lepezara je kratkog, malo debljeg tela, ima peraja i rep izračvan iz dva dela. Nimfa je nalik na kometu, ali je po dužini kraća i oblija.

Gajenje zlatnih ribica

Sve te ribice se mogu čuvati u akvarijumu, pa ih stoga milioni ljudi drže po svojim domovima. Ako i vi želite da imate zlatnu ribicu u svojoj kući, treba da znate kako da je negujete.

Opuštanje donjih peraja kod zlatne ribice znak je da niste obezbedili dobre uslove u akvarijumu. Česta je pojava da zlatne ribice dobiju gljivična oboljenja, koja prouzrokuju neki biljni paraziti. Neka vrsta bele pene pojavljuje se na perajima i širi se po telu ribe. Ako se desi da zahvati i škrge, zlatna ribica ne može da diše, pa brzo ugine.

Pomenuto oboljenje se leči kupanjem ribice u slanoj vodi, koje doprinosi ne samo popravljanju u akvarijumu već i ispravljanju peraja u ribice. Dovoljno je usuti supenu kašiku soli na 4,5 l vode iste temperature kao i u akvarijumu, i omogućiti zlatnoj ribici da dnevno boravi u takvoj vodi tridesetak minuta. To znači da ribicu treba preneti u poseban sud sa pomenutim rastvorom; ne zaboravite pri tom da prostoriju malo zamračite.

Za to vreme ceo akvarijum i sve biljčice u njemu treba isprati slabim rastvorom kalijum-permanganata, potom ga isprati čistom vodom i naliti svežu vodu. Posle dva-tri dana vaša zlatna ribica će se sasvim povratiti.

Izvor: Riznica