Knjižara "Miloš Crnjanski" u Vasinoj ulici

Beograd ima novu knjižaru u lancu Delfi u Vasinoj ulici, koja je dobila ime „Miloš Crnjanski“, a prva je u nizu knjižara koje će se zvati po poznatim srpskim piscima.

.

Goste u Vasinoj ulici dočekao je glas Crnjanskog koji je recitovao najlepšu pesmu ispevanu u čast i slavu srpske prestonice – „Lament nad Beogradom“.
Sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević rekao je da mu je drago što je Laguna odmah prihvatila njegovu ideju da knjižare dobiju imena pisaca i poželeo da još pisaca dobije „svoje“ knjižare, kako bi se čuvala tradicija i kako ne bi pali u zaborav.
On je poželeo da Srbija bude „načičkana“ knjižarama i pohvalio je odluku da prvo ime koje je dato jednoj knjižari bude Miloš Crnjanski koji je u suštinskom jezgru srpske kulture.
Direktor Lagune Dejan Papić podsetio je da je počeo da otvara knjižare pošto su se stare zatvarale i pretvarale u kafiće i prodavnice, navodeći da sada u okviru Lagune posluje 35 knjižara u zemlji i regionu.
On je najavio da će postepeno sve postojeće, ali i buduće knjižare dobiti imena po našim slavnim piscima i prva sledeća koja će biti „krštena“ dobiće ime Mome Kapora.
Predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog prof. dr Milo Lompar podržao je odluku da se knjižara u najstrožem centru Beograda nazove po Milošu Crnjanskom, jer je to pisac kojim se bavi još od studentskih dana i koga je izabrao i za svoj doktorski rad.
Lompar je kazao da je u jugoslovenskoj javnosti postojao otpor prema Crnjanskom, podstaknut njegovim životom u emigraciji, i da se polako ta slika o njemu menjala, „a činjenica da je sada njegovo ime ispisano na ulazu knjižare dokaz je da je konačno stekao mesto koje je uvek zasluživao – na samom vrhu srpske literature kao autor najboljeg istorijskog romana, najboljeg romana o životu u izbeglištvu i najbolje pesme o Beogradu.“
Odlomke iz stvaralaštva Crnjanskog brojnim posetiocima čitao je glumac Milan Caci Mihailović.

Izvor: Tanjug