Jeziva priča o vampiru iz vodenice: Tajna kultnog srpskog horora "Leptirica"

Jugoslavija se u to vreme tresla od eskapističkog „hajde da se volimo“ folka i narodskog humora loze her Žike, poznatije kao Žikina dinastija. Deset godina ranije, Jugoslaviju je preplavio „crni talas“, reakcija na.partizansku artiljeriju iz ratnih propagandnih filmova. Na tom talasu, na obalu je isplovila „Leptirica“, jedno od najboljih domaćih horor ostvarenja.

.

„Leptirica“ je srpski horor film iz 1973. iznikao iz pripovetke Milovana Glišića „Posle devedeset godina“. Scenario je napisao Đorđe Kadijević, koji je i režiser.

Uloga prelepe devojke Radojke pripala je srpskoj glumici Mirjani Nikolić, koju javnost zna po ulozi u filmu „Povratak otpisanih“. Uloga mlinara Strahinje pripala je Petru Božoviću, dok je Radojkinog oca Živana odigrao Slobodan Petrović. U filmu se još pojavljuju i Vasja Stanković kao kmet, Aleksandar Stojković kao seljak, Tanasaije Uzunović kao sveštenik, Ivan Đurđević kao seljak, Toma Kuruzović kao Vule i Branko Petković kao Vule.

Radnja filma smeštena je u malo srpsko selo Zarožje i prati siromašnog seoskog mladića Strahinju, koji je zaljubljen u ćerku imućnog gazde Živana, Radojku. Da bi dokazao Živanu da je dostojan njegove ćerke, on biva primoran da provede noć u vodenici, koju pohodi vampir.

A vampir je Sava Savanović zbog kojeg niko ko bi noćio u mlinu nije dočekao jutro.
Da li ste znali...

  • …da je “Leptirica” prvi horror film snimljen u Srbiji?
  • …da je svojevremeno film bio proglašen kao film koji ima najstrašnije horror prizore na prostorima bivše Jugoslavije?
  • …da film traje 1 sat i tri minuta, odnosno 63 minuta?
  • …da su u Americi film “Leptirica” proglasili kultnim filmom istočnoevropskog tržišta?
  • U našoj mitologiji vampiri se često povezuju sa vodom i mlinovima jer, prema verovanjima, duše mrtvih putuju vodom.

.

Izvor: Bulevar.B92, Sinemanija