Jesenji tunel od drveća u Šenbrunu

Svakako jedan od najlepših gradova u Evropi, austrijska prestonica Beč je obavezna destinacija za sve koji cene divnu arhitekturu i fenomenalan ambijent. Jeste da smo već zagazili u sneg, ali pogledajte nestvarni jesenji prizor u vrtovima Šenbruna...

.

Beč je i prestonica klasične muzike: istorija je u samom srcu grada i bukvalno i figurativno. Uske ulice u centru vijugaju oko starih objekata koji pružaju autentičnu atmosferu, tako da gotovo možete očekivati Mocarta ili Sigmunda Frojda da se pojave iza ugla i pozdrave vas sa “Guten Tag”.

Ekstravagantne barokne palate iz Habzburške monarhije nalaze se svuda po gradu, kao i Mocartove klasične arije iz savremenih kafića.

Ako tražite kulturu, ovde ćete je i naći. Ali ima mnogo više u tom gradu od muzike i monarhije. Tu je i iznenađujući broj atrakcija za mališane, između ostalih zabavni park i vrhunski zoološki vrt.

Ipak, izdvajamo divne vrtove Schloss Schönbrunn (Šenbrun palata) .

Jesenji tunel od drveća, vrt Schonbrunn, Beč, Austrija HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, prirodaPosted by HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda on Monday, November 23, 2015

Prvobitno je izgrađena kao lovačka kuća 1696. godine, da bi kasnije postala zvanična Habzburška letnja rezidencija. Pod nadzorom Marije Terezije, inače jedinog ženskog Habzburškog vladara, Šenbrun palata je prerasla u ekspanzivan raj sa raskošnim kitnjastim sobama i prostranim vrtovima, koji mogu da se porede sa francuskom palatom kralja Luja XIV u Versaju.

Možete obići odaje koje su pripadale Mariji Tereziji, kao i caru Francu Jozefu, njegovoj supruzi Elizabeti i nadvojvodi Francu Karlu.

Još se ističu plavo stepenište, dvorana ogledala i dvorana za ceremonije. Takođe, planirajte da provedete i neko vreme u vrtovima. Bašte su povezane osenčenim šetalištima, koja se prostiru dijagonalno od Gloriette (Glorijet), sjajne arkade u rimskom stilu sa pogledom na ogroman bazen. U okviru palate nalazi se i najstariji zoološki vrt na svetu.

Izvor: putovanje oko sveta