Danas je „muški 8. mart“: Muškarci, srećan vam praznik!

Danas je Svetski dan muškaraca, a obeležava se u 50 zemalja širom sveta.

.

Međunarodni dan muškaraca je godišnji događaj koji se slavi 19. novembra. Inaugurisan 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, ovaj dan je dobio podršku mnogih pojedinaca i društava u Australiji, na Karibima, u Severnoj Americi, Aziji, Evropi, Africi i EU.

Međunarodni dan muškaraca ima za cilj da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju, koje muškarci često zanemaruju.

Dan muškaraca obeležava se s ciljem podizanja svesti o zdravlju muškaraca, starih i mladih, budući da je njihov životni vek u proseku sedam godina kraći od životnog veka žena.

Pripadnici takozvanog jačeg pola danas su i fizički i psihički prilično opterećeni, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i telu uglavnom vezani za muškarce, pa je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Ujedno, ovaj dan je i prilika da se naglasi diskriminacija prema muškarcima i dečacima i proslave njihova dostignuća i doprinosi, posebno njihovi doprinosi zajednici, porodici, braku i brizi za decu i da se istaknu pozitivni muški uzori.

Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Govoreći u ime UNESCO, direktorka organizacije „Žena i kulture mira“ Ingeborg Brajns rekla je o Međunarodnom danu muškaraca: "To je izvrsna ideja koja će pridoneti rodnoj ravnoteži. UNESCO će vrlo rado sarađivati s organizatorima.“

Uloga muškaraca, kao i svest o tome, bitan je faktor za ostvarenje rodne ravnopravnosti. Ujedno, treba prevazići stereotipne stavove, kao što je stav da je nasilje odlika jakih muškaraca, a paralelno stim isticati značaj brige o telu i zdravlju, koju muškarci često zanemaruju.

Želimo vam srećan dan muškaraca!

Izvor: Telegraf, Wikipedia