Zanimljivosti

Otišao da popravi zub pa izgubio pamćenje!

Kada je Vilijam seo u zubarsku stolicu nije ni slutio da će sledećeg trenutka potpuno izgubiti pamćenje.
06.07.2015. - 10:26h

Vilijam vojnik iz Velike Britanije bio je na operaciji zubnog kanala. Ali na njegovu žalost nije se sve završilo dobro.Njegov unutrašnji časovnik zauvek je zaustavljen na 13.40 h 14. marta 2005.godino odnosno tada je izgubio pamćenje kada je bio kod zubara piše BBC..

"Sećam se da sam seo u stolicu i da mi je zubar ubrizgao lokalni anestetik”, kaže Vilijam. Posle toga, ne seća se ničega. Kao da su sva nova sećanja napisana nevidljivim mastilom koje polako, ali sigurno bledi. Od tog zahvata ni jedno sećanje ne zadržava se u njegovom mozgu duže od 90 minuta.

Ne zna ni čak gde živi, budi se svakog jutra verujući da kasnije treba da poseti zubara. Bez pamćenja novih iskustava, protok vremena njemu ne znači ništa. Sada zna da ima problem samo zato što je uz pomoć supruge ispisao detaljne poruke samom sebi u svom telefonu u fajlu nazvanom “Prvo pročitaj ovo”.

Čak je nejasno i kako je dobio amneziju, budući da zubar u vreme zahvata nije primećivao da se događa bilo šta neobično. Tek kada mu je rekao da skine zaštitne naočare, primetio je da je pacijent bled i da teško uspeva da se uspravi. Odmah je pozvao njegovu suprugu.

“Ležao je na kauču gledao me je iznenađeno, jer nije imao pojma šta se dešava", priseća se tih dana i tog momenta Samanta.

Do 17 časova premešten je u bolnicu u kojoj je ostao tri dana. Čak i kad se rešio konfuzije, nije mogao da pamti ništa novo. Lekari su u početku sumnjali na gadnu reakciju na anestetik i time izazvano krvarenje u mozgu, ali nisu pronašli dokaz za to. Otpušten je iz bolnice, a da niko nije saznao šta mu se zapravo dešava.

Očigledno objašnjenje bilo bi da je Vilijam dobio neki oblik “anterogradne amnezije”, ali su skeniranja mozga pokazala da su ključni delovi zaduženi za čuvanje sećanja sasvim normalni. Uostalom, ni njegovi simptomi nisu isti kao kod osoba koje pate od anterogradne amnezije, nesposobnosti stvaranja novih sećanja.

Na primer, većina takvih pacijenata ne može da pamti detalje ličnih doživljaja i događaja kojima prisustvuje, ali može da nauči nove “proceduralne” veštine. Međutim, Vilijam u jednom trenutku nauči da nađe izlaz iz složenog lavirinta, a već tri dana kasnije to zaboravi.

Jedna od mogućnosti je da Vilijam ima “psihogenu bolest”, ali i traumu, ali njegova supruga kaže da je to malo verovatno.

"Bio je divan otac i vojnik koji je sva testiranja s uspehom prolazio", rekla je ona. Danas se leči kod kliničkog psiloga Džeralda Burdžisa, koji smatra da je ključ u sićušnim nervnim vezama – sinapsama.

Kada doživimo nešto, sećanja se polako skladište u dugoročno sećanje menjanjem ovih bogatih mreža. U procesu “konsolidacije”, proizvode se novi proteini koji grade nove sinapse u novom obliku, a bez tog procesa, sećanje bi bilo nestalno i vrlo brzo bi iščezavalo. Blokiranjem sinteze tih proteina kod pacova, oni su zaboravljali sve što nauče. Zanimljivo je da proces konsolidacije traje baš oko 90 minuta, što se poklapa sa vremenom posle kog Vilijam počinje da zaboravlja sve što mu se desilo posle stomatološkog zahvata.

Ipak, nije jasno zašto bi se to dogodilo baš tokom operacije zubnog kanala.

"To je pitanje od milion dolara i ja nemam odgovor za sada na njega” izjavio je Burdžis.

Psiholog se nada da će njegov novi rad, koji je objavljen u Neurocase stručnom časopisu podstaći njegove kolege da podele svoja iskustva sa sličnim pacijentima i da će zajedno doći do potrebnih odgovora.

Vilijamov slučaj savršeno prikazuje kako čovekov um nipošto ne treba pojednostavljeno posmatrati. Čak i kad je kompletna “mašinerija” naizgled netaknuta i dalje možete biti izgubljeni u sadašnjosti, bez ikakvih mostova ka budućnosti i prošlosti. Jasno je da mozak ima mnogo više slojeva nego što to deluje i da o njemu moramo saznati mnogo više, pre nego što uđemo u srž onoga šta je čovek.

Izvor: Zanimljivostidana.com