Upoznajte grad na vodi, Veneciju!

U Evropi ima mnogo gradova koji svojim izgledom, bogatom kulturom i istorijom privlače gomilu turista. Ali, jedan od njih se posebno izdvaja. Grad koji stotinama godina u nazad zauzima veoma značajno mesto u istoriji trgovine. Venecija!

.

Venecija ili “Kraljica Jadrana”, kako je mnogi nazivaju, je grad i čuveno turističko mesto u severnoj Italiji. Sastoji se iz 118 manjih ostrva koja se nalaze na poznatoj laguni na ušću reke Brente. Ono što Veneciju izdvaja od drugih gradova je to što ona umesto kopnenih puteva ima vodene kanale kojima plove gondole i razni manji čamci.

Na obalama kanala smeštene su interesantne građevine kao što su crkve i palate. Ono što najveću pažnju turista u Veneciji privlači je Most uzdaha koji datira još iz 17. veka. Dugo se verovalo da ovaj most predstavlja mesto okupljanja zaljubljenih parova na zalasku Sunca ali istina je nešto malo drugačija i mnogo tužnija.

Naime, preko ovog mosta su odvođeni zatvorenici na pogubljenje. Prelazak preko ovog mosta bio bi im poslednji put kada bi mogli da vide spoljašnji svet. Ako bi ste išli da posetite ovaj most, mi vam predlažemo da odete u vreme trajanja Karnevala.

Karneval u Veneciji je manifestacija koju bi svako trebalo da poseti barem jedanput u životu, i jedan je on najpopularnijih karnevala pod maskama u Evropi. Prvi put je održan 1296. godine, a tokom istorije je bio više puta zabranjivan.

Od 1979.godine on se redovno održava krajem februara. Ako ste romantični, vedri i želite da se nezaboravno provedete, Venicija je pravi grad za Vas. Idite sami ili povedite vama dragu osobu koju možete zaprositi uveče plutajući gondolom.