Novi Zeland zabranio testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama!

Prošle sedmice, Novi Zeland je usvojio amandman na Zakon o dobrobiti životinja, kojim je kozmetičkim kompanijama zabranjeno da testiraju proizvode i njihove sastojke na životinjama.

.

Zanimljivo, u toj zemlji trenutno se ovakva testiranja trenuntno ni ne vrše, ali će ovaj zakon svakako osigurati da tako ostane i u budućnosti.

Jedan od inicijatora ove izmene bila je organizacija SAFE, koja se bori za prava životinja, i koja je sprovela anketu u kojoj je čak 89 odsto odraslih ispitanika odgovorilo da ne podržavaju ovaj vid zlostavljanja životinja, naročito kada se uzme u obzir to da već postoji mnoštvo proizvoda i sastojaka za koje je poznato da su potpuno bezbedni.

„Oduševljeni smo jer su novozelandski političari preduzeli ovako važan korak da se ukine ovakva okrutnost“, rekla je Kler Mensfild, direktor kampanje #BeCrueltyFree, koju je osmislilo ovo udruženje.

Međutim, amandman ne zabranjuje uvoz kozmetičkih proizvoda čiji je kvalitet proveren na ovaj način.

Nažalost, većinu preparata na rafovima novozelandskih prodavnica čine upravo uvezeni proizvodi, pa boric za prava životinja u ovoj državi ističu da je njihov sledeći zadatak da i na tom polju odnesu pobedu.

Izvor: Nacionalna geografija