Zanimljivosti

Da li i vas zvuk gajdi zamara? Baš zato ih je zabranjeno svirati u...

Jedan grad u Evropi napravio je preporuku uličnim sviračima šta ne bi smeli da sviaju, a na tom spisku su pored bubnjeva i gajde!
25.03.2015. - 09:53h

Zvaničnici Londona su juče objavili novi kodeks ponašanja kojim se uličnim muzičarima ne preporučuje sviranje električne gitare i udaraljki, kao ni korišćenje pojačala ili izvođenje bitboksa (beatbox), tj. stvaranja muzike pomoću usta.

Posebno se ne savetuje sviranje gajdi, instrumenta koji se najviše vezuje za tradicionalnu škotsku muziku, jer, kako je navedeno, "brzo zamara" publiku.

Muzičari koji znaju samo tri pesme pozvani su da se udalje sa mesta nastupa čim završe prvu turu izvođenja. Svi ulični izvođači moraju da budu na dovoljnom rastojanju od publike, naročito u vreme velikih gužvi, ističe se u novom kodeksu koji su londonske vlasti donele u saradnji s policijom i muzičarima.

Prošle godine, gradonačelnik Londona Boris Džonson je upozorio da bi usled usvajanja sve restriktivnijih pravila u 32 gradske opštine moglo da dođe do potpunog gašenja ulične muzike.

Ulični umetnici mogu slobodno da nastupaju na javnim mestima u Londonu, ali moraju da imaju specijalu dozvolu da bi svirali u metrou, pojedinim kvartovima i ispred određenih institucija. Strogo im je zabranjeno da nastupaju u Sitiju, čuvenoj poslovnoj gradskoj četvrti.

Novi kodekst precizira gde i po kojim pravilima muzičari mogu da sviraju, kao i pod kojim uslovima policija može da im zapleni instrumente.

Izvor: 021.rs

Pročitajte i: 

Jeste li se ikada zapitali kako hoteli u Evropi dobijaju zvezdice?