Saznajte da li je vaša mačka alergična na neku hranu

Životinje kao i ljudi imaju alergije. Zato dobro obratite pažnju, a mi vas savetujemo kako da to uradite...

.

Da li se vaša mačka češe? Na licu i vratu ima kraste? Maca je izgubila dosta dlake zbog češanja? Da li se često pojavljuju infekcije ušiju? Iako nekoliko zdravstvenih problema mogu izazvati ove simptome, alergija na hranu je jedna od mogućnosti.

Ne mora nužno značiti da je nova hrana izazvala alergiju, često je baš suprotno. Alergiji na hranu je obično potrebno više vremena da se razvije, pa tako mačke jedu mesecima, možda i godinama, hranu na koju su alergične pre nego što se pojave simptomi. Alergija na hranu se može pojaviti kod mačića starih pet meseci, kao i kod dvanaestogodišnjih mačaka, iako se najčešće pojavljuje između druge i šeste godine starosti.

Alergije načešće izazivaju govedina, jagnjetina, plodovi mora, kukuruz, soja, mlečni proizvodi, pšenica, piletina, jaja i svinjetina.

Kada primetite sipmtome obratite se veterinaru za pomoć, koji će prvo isključiti probleme kao što su, gastritis, paraziti, infekcije i bolesti bubrega, jetre i pankreasa.

Zatim, veterinar će vam prepisati striktnu dijetu i recepte za pravljenje hrane, a maca će možda morati da je se pridržava do kraja života…

Izvor: Životinje.rs

Pročitajte i:

Šest razloga zašto su ptice odlični kućni ljubimci