Zanimljivosti

13 najjezivijih istorijskih činjenica

Neko je zube prao mokraćom, a neko ih je vadio da bi bio kao engleska kraljica... U tekstu vas čekaju još bizarniječinjenice...
11.02.2015. - 16:19h

1. U 18. veku se mislio da davljenik može da se spasi ako mu se duvanski dim uduva u rektum. Ne može.

2. U Rimskom carstvu zubi i odeća su čišćeni mokraćom.

3. U Francuskoj su u 17. veku spaljivali mačke za sreću. Žive mačke. A kada bi im ponestalo mačaka, koristili su lisice.

4. Mnogi lekovi koji su se prodavali početkom 20. veka su imali čudne sastojke. Recimo heroin, opijum pa čak i radioaktivni radijum. Jasno vam je da nisu bili baš efikasni, osim u ubijanju pacijenata.

5. Steznici su bili vrlo popularni kod žena. Iako su otežavali disanje, bili katastrofalni za trudnoće i izazivali druge zdravstvene probleme. Ali sve za izgled zar ne?

6. Nekada su odmah preminulu decu (roditelje braću sestre) slikali za uspomenu .Čak su se nekada okupljale cele porodice oko mrtve osobe da bi se napravila porodična fotografija za uspomenu

7. Sve do 19. veka kastrati su bili vrlo popularni u crkvama. A kastrati su dečaci kojima su odsekli testise, kako bi zadržali svoj anđeoski glas

Svidelo vam se? Ostatak vas čeka na narednoj strani...

 

8. Tridesetih godina je gutanje zlatne ribice bila super fora među mladima

9. Lobotomija se koristila sve do četrdesetih godina. A podrazumevala je čačkanje po mozgu metalnom iglom koju bi vam ubacili kroz oko.

10. Radijacija je jedno vreme bila pravi hit. Pa su rendgen koristili čak i za određivanje idealne cipele izlažući se nepotrebnoj radijaciji sve do šezdesetih godina prošlog veka.

11. U viktorijansko doba histerične žene su lečili vaginalnom masažom. Koju je sprovodio doktor.

12. Britanska kraljica Elizabeta je obožavala slatkiše. Zbog čega su joj zubi pocrneli, a neki i ispali. Što je odmah postao modnih hit u visokim krugovima pa su svi hteli da imaju iste takve.

13. Kada vas sledeći put budu bolele noge od štikli samo se setite da je podvezivanje nogu kod devojčica u Kini zabranjeno tek 1912. godine.

Izvor: zanimljivosti dana

Pročitajte i: 

Pronađena kutija prve pomoći zloglasnog gusara Crnobradog!