Da li biste živeli u gradu ispod vode?

A ko drugi nego Japanci imaju neverovatan plan, a kako su gotovo sve svoje planove do sada i ostvarili, uskoro nas očekuje jedan neverovatan grad...

.

Žil Vern je pisao o morskim dubinama i nebeskim visinama i za neke on je bio sanjar. Ipak, život pod morem bi mogao da postane realnost. Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je tako japanska kompanija "Shimizu Corporation" osmislila plan spuštanja spiralnog grada u okeanske dubine....

Japanska kompanija "Šimicu" obelodanila je plan vredan 25 milijardi dolara, kojim bi se do 2030. godine konstruisao podvodni grad "Ocean Spiral" za 5.000 stanovnika. Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tokom ove sedmice, a Shimizu samouvereno ističe da bi "Ocean Spiral" bio useljiv već 2030. godine

Osim prostora za život, pod vodom bi bila postavljena i istraživačka stanica, postrojenje za proizvodnju energije i hrane, čime bi naselje bilo prilično samodovoljno.

"Ovo je realan cilj, a ne san", izjavio je za “Gardijan” Hideo Imamura, portparol kompanije "Šimicu"

Veliki podvodni grad bio bi spiralnog oblika i sastavljen iz tri dela. Prvi segment bi se nalazio blizu površine, a činila bi ga sfera prečnika 500 metara, u kojoj bi bile smeštene bašte za uzgajanje hrane.

Drugi, srednji deo biće 14 kilometara dugačka spirala, u kojoj će se nalaziti prostor za stanovanje i poslovanje, koji će moći da primi oko 5.000 ljudi.

Na kraju spirale, na oko tri do četiri hiljade metara dubine, biće izgrađen istraživački centar i postrojenje za proizvodnju metana iz ugljen-diokida, koristeći mikroorganizme zvane metanogene.

Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja. Okeanska spirala proizvodila bi pomoću hidrauličnog pritiska desalinizovanu vodu, a oko spirale bi takođe bile organizovane riblje farme.

"Okean nudi beskonačnu količinu mogućnosti i ovaj projekat će pomoći u njihovoj realizaciji", kažu iz japanske kompanije.

Shimizu za izgradnju "Ocean Spiral"-a neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Izgradnja se očekuje da će trajati oko pet godina.

.

Izvor: Zanimljivosti dana

Pročitajte i:

Udobno se smestite i pogledajte najbolji akvarijum na svetu