Sneg stiže u Dubai

Jedno od ostrva koje je deo projekta „Srce Evrope“ u Dubaiju, uskoro bi moglo da dobije veštački sneg, kako bi se dočarala prava evropska klima.

.

Ostrva koja su deo megaprojekta „Svet“ u Dubaiju i koja su dobila imidž evropskih destinacija poput Austrije, Nemačke, Švedske, Monaka, da bi odisala punim „evropskim plućima“, sneg će biti neizbežan.

Probni top je već postavljen na ostrvu „Nemačka“, a čelni čovek projekta Jozef Klajndinst rekao je kako su mnogi bili skeptični po pitanju snega usred Persijskog zaliva, ali da će se svi tek uveriti da je moguće napraviti čak i Sneška Belića usred Dubaija.

Nemački inženjeri će takođe imitirati i kišu koju će generisati putem pumpi, a takođe veruju da mogu „lažirati“ temperaturu od 27 stepeni, koja se smatra idealnom u Evropi, piše Sputnik.

Klajndinst je istakao da je iznenađen što slična ideja nije urodila plodom i na „kopnu“ u Dubaiju.

Kada bude završen, projekat „Srce Evrope“, imaće ulice, trgove, hotele, prodavnice i restorane, koji podsećaju na Evropu. Evro će biti jedina valuta na ostrvu, a završetak projekta očekuje se krajem 2016. godine.

„Svet“ je veštački arhipelag od 300 ostrva u Persijskom zalivu, koji iz vazduha podseća na kartu sveta. Projekat je započet 2003. godine, a privremeno je zaustavljen 2008. godine, zbog svetske ekonomske krize. Koncipiran je po ideji šeika Muhameda i prostire se devet kilometara u širinu i sedam kilometara u dužinu.

Za kreiranje ostvra utrošeno je 386 miliona tona stena i 321 milion kubika peska. Do sada su završena samo dva ostrva.

E, sad, možda niste pri lovi za egzotična putovanja ili skijanje u pustinji, a baš biste voleli. Evo lepe razglednice iz belog sveta, sa belog peska, da malo uživate ovog tmurnog dana :)

Izvor: b92

Više informacija: thoe