Mogu li se roboti jednoga dana okrenuti protiv nas?

Ako je verovati tvrdnjama pojedinih naučnika, veštačka inteligencija bi mogla za 5 godina da se potpuno preokrene...

.

Svakoga dana roboti preuzimaju sve više poslova koje su do tog trenutka radili ljudi. Ali ovoga puta Elon Musk, izvršni direktor firmi "SpaceX" i "Tesla Motors" sugeriše da bismo trebali biti mnogo obazriviji!

Kako je on zove, apokalipsa veštačke inteligencije mogla bi veoma brzo da se dogodi. On je ove tvrdnje privatnom porukom poslao sajtu Edge.org ali su slučajno (ili ne) oni završili na internetu. Iako veoma brzo obrisane, ove poruke su izgleda još brže skrinšotovane i postavljene na društvenu mrežu Reddit.

Elonova rečenica je glasila:

"Postoji rizik da će se nešto veoma ozbiljno dogoditi u narednih pet godina. Najviše deset godina. Molim vas, imajte u vidu da se ja itekako razumem u tehnologiju i da do pre nekoliko meseci nisam ni pokrenuo ovo pitanje. Ovo nije slučaj uplakanog vuka o nečemu u šta se ne razume. Tempo napretka veštačke inteligencije je neverovatno brz. Sem ukoliko niste direkto povezani sa grupom poput "Deepmind", ne možete ni da imate pojam o tome koliko brzo napreduje - ona raste neverovatnim tempom!"

"Deepmind" je britanska kompanija za veštačku inteligenciju koja razvija kompjuterske sisteme koji mogu, na primer da igraju određene arkadne igre kao što to rade ljudi.

Elon je dodao da on nije jedini sa osećajem zabrinutosti.

"Nisam sam u mišljenju da moramo biti zabrinuti. Vodeće kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom pokrenule su određene korake kako bi osigurale našu bezbednost. One su prepoznale opsanost ali veruju da mogu da kontrolišu digitalnu superinteligenciju i preventivno deluju i drže je daleko od interneta. Ostaje da se vidi...",rekao je Elon, a prenosi Mirror.