Da li ste spremni za potragu za prirodnim blagom Beograda?

Šetnja po Velikom ratnom ostrvu, obilazak Zemunskog lesnog profila, istraživanje botaničke bašte “Jevremovac” – samo su neke od ovogodišnjih avantura

.

Udruženje “Ekološki pokret Zemun” realizovaće tokom septembra i oktobra, drugu godinu zaredom, projekat “Potraga za prirodnim beogradskim blagom”, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, a prvi izlet – obilazak Velikog ratnog ostrva zakazan je za subotu, 6. septembar.

Nakon obilaska Velikog ratnog ostrva, građane očekuju i druge zanimljive avanture – plovidba Savom i Dunavom, obilazak Zemunskog lesnog profila, kao i istraživanje botaničke baste “Jevremovac” i Arboretuma Šumarskog fakulteta, nakon čega će biti organizovano i glasanje za omiljena prirodna dobra.

“Potraga za prirodnim beogradskim blagom” jedan je od 32 projekata koji su finansijska sredstva za realizaciju dobila u okviru konkursa “Beogradu s ljubavlju”, koji je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Ukupni fond ovog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine iznosio je 13 miliona dinara.

Program potrage za blagom izgleda ovako:

  • 6. septembar – Veliko ratno ostrvo, pešačka tura
  • 13. septembar – Botanička bašta “Jevremovac”, pešačka tura
  • 20. septembar – Zemunski lesni profil “Široka staza”, Veliko ratno ostrvo i stanište malih vranaca (špic Ade Ciganlije), tura brodom
  • 4. oktobar – Arboretum Šumarskog fakulteta i svečana završnica projekta, pešačka tura

Svi obilasci su besplatni, a vreme polaska je u 10 sati. Zainteresovani građani se mogu prijaviti na sajtu www.lagumica.org.rs ili na mail ekopokret.zemun@gmail.com, uz navođenje imena, prezimena i kontakt telefona, nakon čega će dobiti informacije o mestu okupljanja i drugim detaljima u vezi sa izletom. Prijavljivanje traje do popunjavanja broja putnika, za svaku avanturu pojedinačno.