Američki plesači otvaraju Festival igre!

Balet "Hiljadu delova" večeras (20h, Sava Centar) otvara 11. Beogradski festival igre. Balet izvodi jedna od najpopularnijih i najpoznatijih američkih plesnih kompanija "Habard strit dens" (Hubbard Street Dance) iz Čikaga, u koreografiji igrača Alehandra Serude.

.

Osnivač BFI Aja Jung kaže da se festival tradicionalno otvara u Sava centru, na čijoj će sceni ljubitelji igre gledati čak tri produkcije. Festival će otvoriti trupa iz Čikaga koja ima glavnu kompaniju od 23 igrača i drugu trupu od šest mladih igrača. Trupa gostuje na svetskim plesnim scenama i igra na svojoj sceni u Čikagu, ima podmladak koji tek stasava za velike produkcije i školu tako da je je to jedna potpuna plesna zajednica. Na 11.BFI trupa iz Čikaga je došla sa prvom postavkom, predvođena mladim i popularnim koreografom Serudom koji je pre dve godine oduševio beogradsku publiku svojom postavkom za Nacionalnu plesnu kompaniju iz Madrida. Inspiracija Serudi za njegov prvi celovečernji balet u kome će i igrati su vitraži Marka Šagala, kosmopolitskog likovnog umetnika koji se tokom osam decenija oprobao u raznim avangardnim pravcima koji su obeležili 20.vek.

Ataše za kulturu ambasade SAD Dru Giblin rekao je da su ponosni što su i ove godine deo izvanrednog BFI, što će na otvaranju nastupiti jedna od retkih američkih plesnih trupa koja putuje cele godine, mnogo rade i poznati su kao najbolji igrači u SAD, nedavno su putovali po Africi, bili su u Alžiru i Maroku da podele umetnost igre. "Za nas je važno što je ova plesna trupa društveno aktivna, radi sa decom, ima školu i podmladak Habard strit dva gde mladi i deca mogu da uče za profesionalne igrače, drago nam je što prvi put gostuju na ovom uglednom festivalu jer je naš cilj u kulturi saradnja institucija a ovo je početa", kaže Giblin.

Umetnički direktor kompanije od 2009.godine Glen Edžerton, umetnik izuzetne biografije, nekada je vodio beogradskoj publici dobro poznat Holandski plesni teatar i igrao u mnogim važnim kompanijama, Edžerton je ispričao kako je nastao balet koji ćemo gledati. "Kada smo se vraćali u daleku 1977. godinu videli smo da je upravo te godine kada je nastala naša kompanija, Mark Šagal poklonio tadašnjem gradonačelniku Čikaga u znak zahvalnosti njegovo čuveno delo "Američki prozori" koje se danas nalazi u muzeju u Čikagu. Trupa je tada došla na ideju da se napravi delo inspirisano ovim vitražo. Tako je nastao prvi celovečernji balet koji je kompanija ikada igrala jer se obično u savremenoj igri rade kraći komadi", ispričao je Edžerton.

Umetnik čiji rad beogradska publika poznaje sa prethodnih festivala igre, još uvek aktivan igrač i uspešan koreograf Seruda rekao je da je "Hiljadu delova" njegov prvi celovečernji balet koji je kreairao i da je ono od početka nosilo veliko uzbuđenje. "Nisam znao mnogo o Šagalu ali kada sam prvi put video "Američke prozore" otkrio sam njihovu magiju, osetio neku posebnu misteriju, smatrao sam da prosto moram da napravim nešto, međutim, bilo je potrebno uvesti publiku u ono što sam ja video i osetio", kaže Serudo.
On je istakao da su za komad pođednako važni scenografija, kostim koje je radio Tomas Mika i dizajn svetla Majkla Korsa, imaju veliku ulogu u komadu, oni su ti koji kreiraju boje i vidljivost. Prema rečima Serude, nije bilo lako napraviti celovečernji komad koji nema literalni predložak, treba održati pažnju publike kada nemate priču ali zajedno sa svojim kolegama napravio je fantastično putovanje kroz emocije. On je pozvao beogradsku publiku da dođe bez očekivanja i da se opuste jer ovaj komad ''radi" na lični doživljaj.

Najavljujući 11.BFI Jung je izjavila da su sva pozorišta puna, svi su zadovoljni jer su produkcije različite ove godine, prvi put dolazi jedna trupa iz daleke Australije, biće dve svetske premijere i zadovoljni su činjenicom da su svetski koreografi poželeli da svoje naslove prvi put prikažu Beograd. Na 11.BFI od 30. marta do 14. aprila predstaviće se neke od najinteresantnijih produkcija svetske plesne scene. Kompanija Akrama Kana, jednog od najznacajnijih koreografa britanske scene gostovaće sa novom postavkom na muziku Igora Stravinskog 5.aprila, a Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom "Minus Jedan", izraelskog koreografa Ohada Naharina 11. aprila. Veliki kanadski balet iz Montrela gostovaće i u Novom Sadu, 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

U zemunskom Madlenianumu igraće belgijska Kompanija Mišel Noare koja prvi put gostuje na BFI, predstaviće se komadom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima "Zapisnik sa lica mesta". Gostvaće i Balet Augzburg sa "Igrom senki" 9. aprila koju će dan kasnije izvesti i u Vršcu. "Na scenu u Zemunu 14.aprila stiže i Kompanija Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike, ovoga puta sa svetskom premijerom komada "Wisteria Maiden", u produkciji Fondacije Onazis", najavila je Jung.

U Pozorištu na Terazijama 31. marta i 1.aprila gostovaće švajcarska trupa Cimerman and de Pero, sa predstavom "Šija je bila Vrat", svojevrsnim teatrom bez reči, apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima. Na istoj sceni nastupiće i prva trupa iz Sidneja na BFI, kompanija Šona Parkera, sa predstavom "Srećan kao Lari". U Beogradskom dramskom pozorištu na 11.BFI gostovaće tri kompanije: koreografske legende Matilda Monije i La Ribot igraće zajedno u plesnoj burleski "Gustavija", zatim kompaniju Roberta Zapale sa Sicilije i kompaniju Malka iz Grenobla čiju će predstavu "Šaputanja" gledati i publika u Pančevu. Publika u Vršcu gledaće predstavu BFI "Igra senki" u izvođenju Baleta Augzburg poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji, Icika Galilija. U Narodnom pozorištu u Vršcu, nakon više od tri decenije izostanka, 10. aprila nastupiće baletski igrači, ujedno biće to prvo gostovanje jedne nemačke opersko-baletske kuće na ovoj pozornici.

Izvor: Tanjug