Misterija meksičkih okruglih piramida

Piramide su same po sebi vekovima bile velika misterija, međutim u Meksiku se kriju neke potpuno drugačije piramide...

.

Dok mnogobrojni turisti obilaze zaostavštinu Maja u Meksiku, centralni Meksiko krije neverovatne tajne o kojima malo znaju i sami Meksikanci. Na severu grada Teučitlan u provinciji Halisko nalazi se aktivno arheološko otkriće.

Kompleks, koji je zaostavština naroda Teučitlan osnovan je nege između 200 i 400 godine. Ono što ovo nalazište čini posebnim jesu unikatne okrugle piramide "Gaučimontones".

Narod i kultura kojem su ove piramide pripadale izgubljn je u vremenu. Tokom proteklih vekova mnogobrojno kamenje pomereno je sa originalnog mesta, a ono što je i ostalo celo prekrio je pesak.

Američki arheolog Fil Veigand otkrio je zaostavštinu naroda Teučitlan 1970. godine, ali je tek 1996. godine započeto pravo arheološko istraživanje. Od tada arheolozi su uspeli da dođu do piramida i njihove okoline, ali se predpostavlja da zemlja krije još mnogo toga.

Turistima je dozvoljen obilazak ovih piramida. Oni se na njih mogu penjati i isprobavati čudesno širenje zvuka poput onog u amfiteatrima, pa se pretpostavlja da su upravo govornici stajali na vrhu ovih piramida kada su se obraćali narodu. Zvuk se sa naviše piramide širi i do 100 metara.

Jedna od teorija je da su ljudi iz čitavog Meksika dolazili ovde da učestvuju u religioznim ceremonijama. Tada bi lider stao na jednu od ovih piramida i obraćao se narodu.

Na slici ispod, pogledajte kako je nekada izgledao Taučetlan.