Da li biste PREŽIVELI NA PUSTOM OSTRVU? Rešite ovu zagonetku i saznaćete...

Izdvojte vreme i pokušajte da rešite zagonetku uglednog Gardijanovog naučnog blogera Aleksa Belosa.

pusto ostrvo, foto: PeskyMonkey/Shutterstock
pusto ostrvo, foto: PeskyMonkey/Shutterstock
.

Pred vama je težak zadatak. U nastavku vam pričamo kratku priču sa pustog ostrva, a na vama je da ćete naći izlaz i preživeti na pustom ostrvu...

Prijatelj i vi ste uhvaćeni na pustom ostrvu, kojim vlada matematičar-tiranin.

Zaključani ste u dve odvojene ćelije i pred vama je sledeći zadatak:

Svakog minuta tokom jednog sata morate da bacite novčić. Novčiće bacate istovremeno i nakon svakog bacanja treba da pogodite da li je onaj drugi bacio “pismo” ili “glavu”.

Dakle, 60 bacanja, 60 pretpostavki, piše besnopile.rs.

Pravila nalažu da će vas matematičar-tiranin ubiti ukoliko obojica date tačan odgovor makar i jednom. Dakle, kako biste izvukli živu glavu, mora pri svakom bacanju makar jedan od vas da pogreši u pretpostavci.

Imate deset minuta da osmislite strategiju preživljavanja pre nego što paklena “igra” krene. Od trenutka kada uđete svako u svoju ćeliju nema dogovaranja.

Pa, možete li da obezbedite da preživite?

Rešenje je na drugoj strani...

.

REŠENJE

Iako na početku deluje teško i zahteva neku vrstu posebne strategije, sve je zapravo vrlo jednostavno.

Preživećete ako koristite sledeću tehniku: Jedan od vas uvek mora da kaže tačno šta je dobio kao pretpostavku šta je onaj drugi bacio, a drugi mora da kaže suprotno od onog što je dobio, kao pretpostavku šta je prvi bacio.

Evo i primer:

Osoba A baci “glavu” i predvidi suparniku “glavu”. Osoba B baci “glavu”, a kaže “pismo”. Dakle – Osoba A je rekla tačno, ali je osoba B pogrešila i time povećala šansu za preživljavanjem. U slučaju da je osoba B bacila “pismo”, rekla bi “glava”. U tom slučaju je osoba A pogrešila i opet su 'dobili' još minut života.