Zanimljivosti

Šta vam poručuje svojim pokretima - Da li znate kad vam se neko udvara? Da li vi šaljete dobre signale?

Da li se sećate čime vas je u prvom trenutku privukla neka osoba koja vam se sviđa? Verovatno to nije nešto što je ta osoba govorila (iako je i to važno), nego način na koji je hodala, stajala, izgledala, gledala vas, kretala se i govorila. Ovde neverbalni znaci igraju veliku ulogu...

29.09.2020. - 15:00h
Neverbalna komunikacija puno toga otkriva o nama
Neverbalna komunikacija puno toga otkriva o namafoto: Depositphotos/MilanMarkovic

Žene su svesne udvaračkih pokreta, kao što su svesne i važnosti drugih telesnih pokreta, ali muškarci imaju kudikamo manju sposobnost opažanja, bolje reći često su potpuno slepi na takve signale koje im upućuju žene.

Postoji niz signala kojima se oba pola služe da bi privukli seksualne partnere. Dok su neki udvarački signali naučeni i neskriveni, drugi se upućuju potpuno nesvesno.

Kod osoba koje ulaze u društvo sa suprotnim polom dolazi do izvesnih fizioloških promena. Nesvesno se mišići napinju u želji da se pripreme za mogući seksualni odnos, "vrećice" ispod očiju se smanjuju, grudi se izbacuju, želudac se automatski uvlači, telo se ispravlja. Idealna prilika za posmatranje takve pojave pruža se na plaži kada muškarac i žena dolaze jedno drugom u susret. Do promene će doći kad se jedno drugom dovoljno približe da im se pogledi sretnu i traju sve dok se ne mimoiđu, a tad se njihova tela vraćaju u prvobitna stanja.

Razlika između muškaraca i žena?

Žene obično održavaju kontakt očima češće i duže nego muškarci. No, one su istovremeno manje sklone da netremice gledaju nekoga u oči (tj. bulje) i češće prekidaju takav kontakt očima. Dakle, muškarci ređe uspostavljaju kontakt očima, ali kad ga uspostave skloniji su buljenju.

Takođe, žene se prijatnije osećaju dok drugu osobu gledaju u oči nego muškarci. Pogledom žene najčešće pokazuju svoju ljubaznost i submisivnost, dok muškarci češće pokazuju svoju grubost, status i dominaciju. Žene prilaze bliže sagovorniku i više im se sviđa razgovor kada stoje ili sede pored osobe. Muškarci više vole da razgovaraju licem u lice.

U razgovoru, muškarci često nagnu glavu i tako slušaju šta druga osoba govori. Žene pak, češće gledaju osobu direktno. Takođe, muškarci su, dok slušaju drugu osobu, skloniji tome da se mršte i "bacaju" povremene poglede, dok će žene pre da se nasmeše i klimnu glavom. Ako je razgovor neprijatan, muškarci češće netremice gledaju osobu, a žene izbegavaju pogled. Žene su veštije u izražavanju emocija svojim licem, te u interpretaciji izraza lica drugih ljudi. Takođe, žene se češće smeše nego muškarci i više im se sviđaju osobe koje se smeše.

Iako žene koriste više izraza lica, izgleda da koriste manje pokreta i ti pokreti su ograničeniji nego kod muškaraca. Što se tiče dodira, čini se da žene više dodiruju druge, a i same su češće dodirivane nego muškarci. Dodirivanje je ponašanje za koje se smatra da više priliči ženama nego muškarcima.

Kod "čitanja" neverbalnih znakova, gotovo sva istraživanja pokazuju da su žene uspešnije u razumevanju neverbalnih znakova. One su osetljiviji komunikatori, pridaju komunikaciji veliku važnosti pritom koriste kako verbalni, tako i neverbalni kanal.

Muški zavodnički pokreti 

Poput većine životinjskih vrsta i muškarci pokazuju znakove doterivanja kada im se približavaju žene. Povrh već spomenutih automatskih i fizioloških reakcija, on će ispraviti vrat i popraviti kravatu. Ako ne nosi kravatu, popraviće okovratnik, otresti "prašinu" sa ramena ili namestiti košulju. Doteraće kosu u red.

Najagresivniji znak zavođenja je palac "zadenut" za pojas koji naglašava donji, genitalni deo tela. Telom će se okrenuti prema njoj, iskoračiti i gledati je u oči nešto duže nego što je to prirodno. Često stoji s rukama na bokovima jer taj položaj naglašava njihovu fizičku veličinu i spremnost na "igru". Kada sedi ili se naslanja na zid, raširiće noge da bi naglasio prepone.

Kada nastupi ritual zavođenja, većina muškaraca se ponaša poput tipa koji stoji u reci i pokušava da uhvati ribu tako da je štapom udice pogodi u glavu. Žene, kako ćemo videti, znaju veštije da primame i pripreme bolji mamac za svoju ribu nego što se ijedan muškarac može i ponadati da će ikad naučiti.

Ženski zavodnički signali

Žene se koriste gotovo istim osnovnim pokretima koji upućuju na njihovu privlačnost kao i muškarci, uključujući popravljanje kose, glađenje odeće, stavljanje ruku na bokove, produžen intimni pogled... I one prihvataju "zadenut" palac za kaiš, iako je to pokret muške agresivnosti, ali je izvode tipičnom ženskom veštinom - samo jedan palac je "zadenut" za pojas ili viri iz džepa ili je vidljiv na ručnoj torbici.

Uzbuđenje se takođe ogleda i u širenju zenica ili naletu crvenila u obraze. Ima još mnogo znakova ženskog udvaranja:

Pokreti glavom– glava je zabačena unazad da kosa padne preko ramena ili da pramenovi ne prekriju lice. Zanimljivo je da taj pokret izvode i žene sa kratkom kosom.

Otkriva nadlanice – nadlanice su odavno poznate kao jedan od najerotičnijih delova tela. Žena kojoj se sviđa neki muškarac, u razgovoru će otkriti nadlanicu i dlan. To vrlo lako izvode žene koje puše.

Razmiče noge - raskorak među nogama je veći nego što bi bio da dotični muškarac nije u blizini. Noge su udaljene bez obzira da li žena sedi ili stoji.

Njiše bokovima - bokovi imaju naglašenu ulogu pri hodanju da bi se posebna pažnja poklonila karličnom području. Neke žene to rade vrlo očigledno, a neke suptilnije.

Pogled postrance – napola sklopljenih očnih kapaka žena zadržava muškarčev pogled dovoljno dugo da on primeti kako je brzo pogledala u stranu. To je onaj mučenički osećaj da potajno gledate ili ste potajno gledani, koji je za većinu muškaraca dovoljan da razbukti strast.

Poluotvorene i vlažne usne – vlažnim usnama žena najavljuje seksualni poziv.

Ruž za usne – kada se žena seksualno uzbudi, njene usne se povećavaju i pune krvlju, postaju crvenije. Rumenilo za usne hiljadama godina je poznat način kojim želi da se oponaša taj proces.

Miluje cilindrični predmet – okretanje cigarete, prelaženje prstom po stalku čaše s vinom, milovanjem nekog drugog tankog predmeta nesvesno pokazuje šta joj se događa u mislima.

Pogled preko ramena – reč je o samomimikriji zaobljenih ženskih grudi.

Ženski pokreti prekrštenih nogu – žene se služe sa tri osnovna položaja:

* S naglaskom na kolena, jedna noga je podvučena pod drugu i usmerena prema osobi koja joj se sviđa. To je vrlo opušten položaj koji ne trpi nikakve formalnosti u razgovoru i omogućava na tren pogled na bedra.

* Okretanje cipele stopalom takođe upućuje na opušteno raspoloženje i ima falički efekat gurajući nogu u cipelu i vadeći je van, što neke muškarce može naterati da podivljaju.

* Većina muškaraca se slaže da je prebacivanje noge preko noge jedan od najzavodljivijih položaja u kojem žena uopšte sedi. Tim pokretom žena se služi svesno da bi privukla pažnju. Drugi signali kojima se žene služe jesu premeštanje nogu laganim pokretima ispred muškarca i nežno prelaženje rukom preko bedara da bi se istakla želja da se dodiruju, piše Žena.hr.