Zanimljivosti

Nervira vas što ne pamtite snove? Stručnjaci otkrivaju TEHNIKE koje će vam pomoći da zapamtite šta ste sanjali!

Snovi su često misteriozni, sa dubljim, obično sa skrivenim značenjem, a to naročito važi za ljude koji imaju problem da zapamte šta su sanjali. Stručnjaci naglašavaju da je običan mit shavatnje da je pamćenje snova znak dobrog ili lošeg zdravlja.

24.08.2020. - 12:03h
snovi
snovifoto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Takođe, oni navode da je uz pomoć ovih tehnika moguće savladati tehniku pamćenja snova.

Priprema za spavanje

Važna je priprema za spavanje: vežbajte tokom dana kako biste izmorili telo i hranite se zdravo, i izbegavajte hranu koja može da optereti želudac. Takođe, preskočite koktele ili čašu vina posle večere. 

Autosugestija

Ponekad je moć sugestije sve što nam je potrebno da bismo se setili snova. Postavite sebi cilj pre odlaska u krevet: da večeras zaronite u svet snova.

Lucidni snovi

Jedna od tehnika koju možete da iskoristite su i lucidni snovi i iako ovo nije lak zadatak, dovoljno je da za početak samo budemo u određenom trenutku svesni da sanjamo.

“Večeras ću u snovima biti mnogo obazriviji, i kada vidim nešto neobično, biću svestan da sanjam”, navode stručnjaci rečenicu koju morate da ponavljate pre spavanja, piše objektiv.rs.

Sporo buđenje

Jedna studija koja je sprovedena na Harvardu, pokazuje da je ključni korak način kako se budimo. Ostanite u krevetu malo duže, u stanju polusna. Većina ljudi skače iz kreveta i želi da se što pre razbudi i time mogućnost za pamćenje snova svodi na minimum.

Zapišite snove

“Ako se budite, i pojavljuju vam se fragmenti snova, zapišite beleške o tome šta ste sanjali, pre nego što uradite bilo šta drugo. Bitno je obratiti što više pažnje na sam san. Druga strategija je da svom partneru odmah nakon buđenja ispričate šta ste sanjali”, kaže psihijatar Elen Vora.

Budite strpljivi

Ako želite da ovladate tehnikom za pamćenje snova, morate da budete uporni i strpljivi, jer to se neće dogoditi preko noći. Budući da skoro trećinu života potrošimo u spavanju, nije ni čudo što nas snovi toliko intrigiraju.