Zanimljivosti

Detelina sa 4 lista donosi sreću, a zaprepastiće vas značenje deteline sa 5,6 i 7 listova!

Od davnina prisutna su razna verovanja o značenjima stvari koje nas okružuju. Tako je detelina sa četiri lista simbol sreće, a kako je do tog značenja došlo, i šta znače deteline sa više listova?

26.07.2020. - 17:00h
detelina sa četiri lista
detelina sa četiri listafoto: Depositphotos/koriolis

Detelina sa četiri lista je rezultat genetske mutacije koja se javlja kod lista nekih vrsta detelina, a čija priroda još nije tačno utvrđena. Ova pojava je dosta retka i javlja se kod jedne od 10 000 jedinki. Zato postoji široko rasprostranjeno verovanje da pronaći detelinu sa četiri lista donosi sreću.

Pojava četvrte liske na detelini najčešće se javlja kod široko rasprostranjene bele deteline.

Ređe se javljaju listovi sa pet, još ređe sa šest liski i tako dalje. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, rekord u broju liski na jednom listu deteline je 56, a ovu detelinu pronašao je Šigeo Obara iz grada Hanamaki, u Japanu.

U tradiciji mnogih naroda postoji verovanje da detelina sa četiri lista donosi sreću, pišu novosti.rs.

"Živi kao u detelini"

Za osobu koja dobro prolazi u životu često se kaže da „živi kao u detelini”. Ova izreka verovatno potiče od činjenice da stoka najbolje napreduje kada se hrani detelinom.

Shodno verovanju da detelina uopšte donosi sreću može se pretpostaviti da bi pronalaženje lista deteline sa četiri lista moralo doneti izuzetnu sreću, a najsrećnija je ona koja se nađe slučajno.

Srećne su one sa 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće.

Nesreću donose deteline sa 5 i 7 listova, pa ukoliko ih pronađete, treba da ih uništite.

Kad pronađete srećnu detelinu treba da je otkinete noktima ili zubima, da je staviti u svilenu maramicu i da je nosite uz srce, a o njoj nikome ne pričajte. Srećna detelina sa devet listova veoma je retka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Neki ljudi veruju da četvorolisnu detelinu, kada se pronađe, treba staviti u cipelu, dok je najpopularnije mesto za čuvanje presovanog listića porodična Biblija.