Ako ste pomislili da tužite firmu jer vam je na poslu dosadno, dobićete pare!

Nije jedini radnik koji pati od ovog sindroma.

sud, foto: Depositphotos/nejron
sud, foto: Depositphotos/nejron
.

Francuz Frederik Desnard je do 2015. godine radio kao menadžer firme Interoarfum, koju je tada tužio za iznos od 550 000 funti, uz objašnjenje da mu je opis posla postao tako dosadan, da je morao da da otkaz.

Kako prenosi Daily Mail, ovaj Parižanin tvrdi da je gubitak važnog klijenta upravo doveo do toga da je u pomenutoj firmi radio samo osnovne zadatke. Vremenom je postajao sve depresivniji i posramljenijim.

Nakon što mu se pogoršalo mentalno zdravlje, lekari su to povezali sa ekstremnom dosadom zbog čega je odsustvovao sa radnog mesta pola godine.

"Postao sam višak za Interparfum”, kazao je Parižanin za FranceTV.

Epilog tužbe bio je da je firma morala da mu plati 36 000 funti.

Radnički sud u Parizu na suđenju je koristio izraz “iznuđivanje”, uspoređujući stanje menadžera s onim što je suprotnog od tradicionalnog “burn outa”, gde osoba ima nervni slom zbog previše zadataka na poslu. Desnard tvrdi da ga je “sporo spuštanje u pakao” nateralo da napusti firmu i zato za svoj odlazak iz firme krivi upravo poslodavce.

Vrsta “dosadnih” poslova koje je ovaj francuski menadžer radio bila je konfiguriranje tableta generalnog direktora i pravljenje društva partnerima njegovog šefa.

Sud u presudi navodi da definitivno postoji veza između “pogoršanja menadžerovog zdravlja” i promena u njegovom radu. Njegova firma tvrdila je da ih Desnard nikada nije obavestio o svom stanju i “propadanju” na poslu.

Ovo je prvi slučaj da firma mora isplatiti radnika zbog depresije uzrokovane “ekstremnom dosadom” na poslu, no neki stručnjaci veruju da od takvog stanja pati čak trećina francuskih radnika, piše net.hr.