Duhovni post je važniji! Milosrđe je sastavni deo posta

Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje više od četrdeset dana. To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane i pored telesnog mnogo je važniji upravo taj duhovni post.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, foto: Rina
Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, foto: Rina
.

“Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimio da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu”, kaže Ranka Janković iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.

Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista.

“Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih ljudi”, izjavio je za RINU sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević.

U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.

Izvor: Rina